DuMOL Chardonnay Hyde Vineyard, Napa 2019 75CL

629,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 3 stk. 595,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 6591
629,00 Inkl. moms:
3 6591
629,00 Inkl. moms:
595,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Hvid California North Coast DuMOL 2019 Napa Valley 75CL
95 Jeb Dunnuck

Nævn lige præcis denne vin for DuMOLs winemaker Andy Smith og han får et helt særligt blik i øjnene. For ham er det en af de bedste vine, de nogensinde har kommet på flaske – inklusive de røde. Så vi er helt oppe i skyerne her. Og Hyde Vineyard i Carneros er uden tvivl også en af de mest berømmede vinmarker i Napa Valley.

Druerne er Chardonnay-klonen Old Wente og er høstet i hånden fra 25 år gamle stokke. Efter fermentering hed det 12 måneder på franske egefade, hvoraf en tredjedel var nye. Derefter yderlige 6 måneder på ståltank for lige at nå den optimale struktur, dybde og længde. Det må siges at være lykkedes.

Duften er intet mindre end fantastisk. Grillede citroner, ferskner, guava og æbletærte blander sig med ristede nødder, nelliker og muskatnød. Smagen matcher fuldt ud duften og kommer i tilgift med noter af hø, knuste sten og kamille. Man forstår godt, at Andy Smith er særlig glad og stolt over denne vin. Og den holder sig på toppen i hvert fald de næste 10 år.

Jeb Dunnuck
More tropical fruits, as well as white flowers, honeysuckle, and brioche, emerge from the 2019 Chardonnay Hyde Vineyard. This beauty is classic Carneros with its mix of rich, oily fruit and notable freshness and elegance. It's a big, rich wine by DuMOL standards, yet it stays beautifully fresh, elegant, and seamless. It should keep for 5-7 years.

 

Hvis du aldrig har hørt om DuMOL fra Russian River Valley, kan det være fordi, at de tre ejere foretrækker at flyve under radaren og koncentrere sig 100% om vinen. De holder derfor nærmest aldrig smagninger og går heller ikke videre op i anmelderes ratings set i forhold til så mange andre producenter, der dyrker det big time. Alligevel er anmelderne helt oppe at støde over DuMOL og honorerer hvert år deres værker med topkarakterer. Læg dertil, at Robert Parker lister en af de tre ejere, winemaker Andy Smith, som værende en af verdens mest indflydelsesrige vinkonsulenter på linje med Helen Turley, Mark Aubert, Michel Rolland og Paul Hobbs. Så kan man ligesom noget.

Oprindeligt startede DuMOL tilbage i 1996 som et familieforetagende, hvilket forklarer det noget spøjse navn. Den første winemaker’s børn hed nemlig Duncan og Molly, hvilket blev til DuMOL … et navn man så har valgt at køre videre med, selvom foretagendet i dag er ejet af føromtalte Andy Smith plus Michael Verlander og Kerry Murphy. De holder den grønne fane højere end de fleste og deres topmoderne winery fra 2008, kører udelukkende på solenergi og har et avanceret system til at minimere vandspild.

Deres fokus ligger primært på cool-climate Pinot Noir og Chardonnay med druer både fra egne marker og fra de bedste andre marker i området – eksempelvis Hyde, Ritchie og Charles Heintz. Men tag endelig ikke fejl af deres Syrah og Cabernet Sauvignon, der også holder højeste klasse. Alle vine bliver produceret i relativt små mængder, hvilket vil sige under 500 kasser pr. vin.

Winemaker Andy Smith går for at være en af de helt store nørder – på den bedst tænkelige måde. Han er nede i samtlige detaljer i alle faser med henblik på at hver eneste flaske efterlever hans mål om ”Intensity without heaviness”. Det lykkes hvert år til fulde og det er nærliggende at sammenligne DuMOLs Pinot Noir og Chardonnay med de bedste røde og hvide bourgogner. Men der er klart et aftryk af Russian River Valley over hans vine i form af frugt og koncentration. Elegancen fra Bourgogne er der dog. Og det skal han have tak for!

Vi har været så heldige at få fingrene i et ganske bredt udvalg af DuMOLs vine til trods for de små mængder. Og det kan godt være, at du ikke har hørt om DuMOL før, men når du har smagt deres vine, glemmer du dem aldrig igen.