Domaine Seguinot-Bordet Chablis Vieilles Vignes 2020

219,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: Ikke på lager

Land Vintype Region Producent Årgang Distrikt Volume
Frankrig Hvid Bourgogne Domaine Seguinot-Bordet 2020 Chablis 75CL
93 Decanter

Vieilles Vignes betyder gamle vinstokke og her får du en ekstra mineralsk og karakterfuld vin fra stokke, der har oplevet 55, 78 og 106 somre. Og når det er winemaker Jean-Francois Bordet, der tager frugten under kærlig behandling, kan det kun blive stort. 

Farven er lys gylden med det klassiske grønne skær. Næsen melder især om sprøde, grønne æbler, østersskaller, jasmin og havregryn. Smagen kommer med fuld intensitet og tilføjer citrus og en tydelig mineralitet noterne fra duften, der går igen her.

En super livlig og elegant vin, der er helt sin egen, og skal nydes ung inden for de næste 3 års tid, hvis man spørger Jean-Francois Bordet. Vi tænker, han har ret.

Decanter
Cool, restrained, Chablis which needs time to unfurl in the glass. There is a great deal of fruit purity on show though, combined with subtle ripeness of stone and orchard fruits, lovely acidity and an energy on the palate which makes one want to drink another glass. One of Jean-François Bordet's best.

Mens Shakespeare sad og skrev sine skuespil og Elizabeth I regerede på den anden side af Den Engelske Kanal startede familien Seguinot med at dyrke og producere vin i Chablis. Vi er altså helt tilbage til 1590, og familien fra landsbyen Maligny er derfor ikke overraskende blandt de absolut ældste producenter af Chablis. Af den grund er noget spøjst, at Seguinot-Bordet ikke er mere kendt, end det er. Og det bliver endnu mere mærkeligt, når man tager vinenes høje kvalitet i betragtning.

Spørger man Parker, fortjener Seguinot-Bordet og winemaker Jean-Francois Bordet langt større projektørlys og klapsalver. Forklaringen skal måske findes i, at de i deres line-up kun har vin fra to Grand Cru marker – nemlig Vaudésir og Les Preuses. Men dykker man som Parker lidt ned i sagerne og smager vinene uden at glo på etiketten først, så er Jean-Francois Bordets Premier Crus helt på højde med mange Chablis Grand Cru. Læg dertil hans Vieilles Vignes på frugt fra stokke, der er op til 106 år gamle. Den er der ikke mange Chablis-producenter, der når op til. Så omverdens traditionsbundne krukkeri og manglende indsigt kunne godt være svaret på den manglende opmærksomhed.

Chablis er den nordligste del af Bourgogne og området lå for millioner af år siden under vand. Derfor er jorden rig på fossiler plus en hulens masse kalk. Sammen med det kølige klima er det med til at give Chablis dens helt specielle syrerige og friske udtryk, der basker af mineralitet. Tag eksempelvis 150 kilometer sydpå til Meursault og Chardonnay kommer ud med nogle helt andre noter.

Jean-François Bordet fermenterer som regel ved lidt køligere temperaturer end andre producenter og lader vinen modne sammen med bundfaldet i tre til fem måneder. Vi synes – sammen med Jean-Francois – at det giver vinene endnu mere karakter ved at få flere noter frem i forhold til megen anden Chablis. De fleste af vinene bliver fermenteret og modnet på stål, men enkelte får også oplevelsen af egetønder inden en afsluttende tur på stål.

Det er gode sager, som typisk skal drikkes unge – de fleste inden for 3-4 år. Vi kan anbefale, at smage dem op mod hinanden og på den måde blive klogere på Chablis og Seguinot-Bordet. Det fortjener de fuldt ud.