Domaine Raspail-Ay Gigondas 2015 300CL (OWC)

1.495,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
Frankrig Rød Rhone Syd Rhone Domaine Raspail-Ay 2015 Gigondas 300CL
92-94 Vinous
95 Robert Parker
96 Decanter
91-93 Jeb Dunnuck
95 Rhone Report Matt Walls

Ærke klassisk og charmerende kraftig Gigondas skabt af søskendeparret Christophe og Anne-Sophie Ay, som er syvende generation på Raspail-Ay. Her blander de 80% Grenache med 15% Syrah og 5% Mourvedre fra domænets egne marker.  

Der høstes i hånden og alle klaser afstilkes før presning. Efter gæring i rundt 30 dage bliver vinen modnet i op til 2 år på gamle foudres, som er kæmpe store egetønder helt op til 13.000 liter. Vinen hverken filtreres eller klares inden påfyldning på flaske.

Stik snuden ned til den mørke vin og du bliver mødt med duften af mørke kirsebær, brombær, solbær, sort peber, lakrids og let røg – typisk Rhône på den gode måde. Den kraftige, intense smag lader især den mørke frugt komme fløjlsblødt til orde sammen med anstrøg af sydfranske krydderier. Topklasse, som allerede spiller nu, men har mindst et årti på toppen foran sig.

Leveres i original trækasse.

Robert Parker 
Even better than straight out of cask, the 2015 Gigondas offers up notions of garrigue, violet, clove and plummy fruit. It's full-bodied, ripe and plush, but it doesn't veer into the chocolate spectrum, instead remaining fresh and focused on the long, vibrant finish.

Vi vover det ene øje og skriver at Domaine Raspail-Ay, laver den bedste vin fra Gigondas-appellationen i det sydlige Rhône. År efter år leverer de varen … og så til en pris, der er mere end almindelig gavmild, med tanke på hvad der er i flasken. Det er arketypisk, robust og kraftig Gigondas fra egen mark, der regnes blandt de bedste i området.

De 19 hektar familien ejer, er kendetegnet ved et højt indhold af ler og limsten, der sammen med klimaet giver nærmest perfekte dyrkningsforhold. Markerne er tilplantet med Grenache, Syrah og Mourvédre, som alle indgår i domænets flagskib – med Grenache som det klart mest dominerende indslag. Derudover producerer man hvert år en lille mængde rosé på Grenache. Men der er ingen Côtes du Rhône, ingen "Réserve", "Vieilles Vignes" eller speciel cuvée modnet på ny eg. Fokus er på én vin … som anmelderne hvert år rangerer helt oppe i toppen for appellationen.

Domaine Raspail-Ay er et klassisk fransk familieforetagende, der så dagens lys helt tilbage i 1812, da Napoleon Bonaparte stadig trak vejret. I dag styres foretagendet af søskendeparret Christophe og Anne-Sophie Ay, der tog over efter deres far Dominique. Han sad i mange år som præsident for vinsyndikatet i Gigondas, der har til formål at holde traditionerne i live og kvaliteten høj. Det var han også den helt rette til – smag hvilken som helst årgang af Domaine Raspail-Ay og du vil forstå.