Topvinen fra Garon. 100% syrah fra den lille parcel Lancement lieu-dit på Côte Blonde. Garon-familien producerer den kun, når de føler årgangen er til det, men når det sker, kan man godt begynde at klappe i sine fede hænder … hvis man altså kan få fingre i en af de få flasker, der kommer til verden.
Omkring 2/3 af druerne afstilkes, mens resten ryger i som hele klaser. Vinen har fået hele 36 måneder på franske egefade - hvoraf halvdelen er nye – og tappes aldeles ufiltreret.
Resultatet rummer al den elegance, fylde og kompleksitet, der kendetegner de bedste Côte Rôtie-vine. Op af glasset svæver hindbær, brombær, blommer, espresso, krydderier og strejf af bacon. Smagen følger op med masser af modne skovbær, mokka, tobak, peber og velhængt bøf. Svært ikke at smile til glasset.
Drikke nu eller lade ligge? Det er helt op til din egen smag. Franskmændene foretrækker eksempelvis generelt at drikke deres vine yngre end de fleste andre. Vil du være på den sikre side, så vent 4-5 år.
Robert Parker 96P
The firm, chewy 2015 Cote Rotie Lancement will require some patience, but I'm confident the wait will pay off. Complex aromas of ash, plum and spice lead into a rich, medium to full-bodied palate that's packed with ripe tannins. Plum and berry notes come through on the dusty finish, so give this several years in the cellar.
Vinous 95P
(50% new oak) Inky ruby. A highly perfumed bouquet displays spice-tinged black and blue fruits, potpourri and incense, along with hints of vanilla, olive and smoky bacon. Fleshy and expansive on the palate, offering concentrated yet lively boysenberry, cherry cola, spicecake and violet flavors enlivened by a jolt of juicy acidity. Smoothly blends richness and finesse and finishes extremely long and gently tannic, leaving floral pastille and dark berry liqueur notes behind.
Fortsat sælge alle druerne til enorme Guigal eller tage skridtet og producere vin under eget navn for første gang siden starten i 1832? I 1995 valgte Garon-familien det sidste og i dag ender 90% af druerne på egne flasker. De sidste 10% får Guigal stadig lov til at købe – for gammelt venskabs skyld.
For alle elskere af Côte Rôtie var Garon-familiens beslutning den helt rigtige. Fra deres vingård i Ampuis i den nordlige del af Rhône-dalen kommer nemlig førsteklasses Côte Rôtie fra deres 5 hektar fordelt på Côte Blonde og Brune. Familien producerer i dag primært fire forskellige cuvéer af Côte Rôtie, der repræsenterer de forskellige terroirs under appellationen.
Hos Garon bliver der produceret efter traditionel metode. Med andre ord ryger der også hele klaser med stilk i pressen … godt 2/3 af druerne bliver dog afstilkede. Vinifikationen foregår på rustfrie ståltanke, hvorefter vinen lagrer på egefade – 30% nye – i mellem 18 og 24 måneder, alt efter årgang.
I Côte Rôtie må syrah druerne blandes med max 20% viognier. Jean-Francois Garon og hans søn Kevin har dog valgt at køre 100% syrah i alle deres udgaver af Côte Rôtie … og stor tak for dét. Garon-familiens produktion hører til i den meget lave ende … til gengæld er kvaliteten og efterspørgslen helt i top. Derfor er vi både glade og stolte over at have familiens værker på hylderne.
Leveres i original trækasse.