Domaine du Pegau Chateauneuf du Pape Cuvée Réservée 2021
Ved køb af | Stk. pris (inkl. moms) | |
1 | 499,00 kr. | |
6 | 499,00 kr. | 449,00 kr. |
12 | 499,00 kr. | 399,00 kr. |
Fantastisk årgang af Pegaus mest kendte Cuvée, som efterhånden har noget af en fanskare. Réservée er en blend af intet mindre end 13 forskellige druesorter – dog klart domineret af 80% Grenache.
Laurence Féraud kører samme forløb her som med topvinen Da Capo … klaserne presses hele, fermentering på cementbeholdere uden tilsætning af gær … og endelig 2 års modning på brugte egefade.
Op fra glasset hvirvler brombær, mørke blommer, sort te, sort peber plus frisk rosmarin og timian. Giv den lidt tid … så melder læder og sandeltræ sig også på banen. Smagen kommer med masser af power og finesse … mørk frugt, nellike, hvid peber og rosmarinen plus timianen fra duften.
Vi vil nødigt lyde blaserte … men det er faktisk på alle måder big time value for money. Bliver bare bedre de næste 5 år og holder sig på øverste trin de næste 20-25 år.
Fantastisk årgang af Pegaus mest kendte Cuvée, som efterhånden har noget af en fanskare. Réservée er en blend af intet mindre end 13 forskellige druesorter – dog klart domineret af 80% Grenache.
Laurence Féraud kører samme forløb her som med topvinen Da Capo … klaserne presses hele, fermentering på cementbeholdere uden tilsætning af gær … og endelig 2 års modning på brugte egefade.
Op fra glasset hvirvler brombær, mørke blommer, sort te, sort peber plus frisk rosmarin og timian. Giv den lidt tid … så melder læder og sandeltræ sig også på banen. Smagen kommer med masser af power og finesse … mørk frugt, nellike, hvid peber og rosmarinen plus timianen fra duften.
Vi vil nødigt lyde blaserte … men det er faktisk på alle måder big time value for money. Bliver bare bedre de næste 5 år og holder sig på øverste trin de næste 20-25 år.
Noget af det mest fantastiske ved vinene fra Pegau er, at de holder fast i deres helt egen stil i stedet for at lefle for masserne, som mange andre vinproducenter har en tendens til.
Winemaker Laurence Féraud, der sammen med faderen Paul kører både Domaine du Pegau og Chateau Pegau, er i dén grad non-nonsense typen, der vil blæse på, hvad andre mener om, hvordan vin skal smage. Hendes vin skal udtrykke det særlige terroir i det sydlige Rhône og vinen skal laves med respekt for naturen og områdets stolte tradition. Verdens førende vinanmeldere elsker sikkert også Laurence selv, men de er i hvert fald med sikkerhed helt skudt i hendes og faderens vine fra Chateauneuf du Pape. De har såvidt huskes aldrig haft en dårlig årgang, men veksler mellem gode, fremragende og overjordisk fantastiske … hvilket kan læses i Pegaus ratings år efter år.
Især historien spiller en stor rolle for Laurence og Paul Féraud. Familien har dyrket vin på stedet siden 1670 og har siden 1733 anvendt druerne til vinproduktion. Og da Laurence i 1987 foreslog sin far at inddrage 7 hektar til skabelsen af et nyt vin-brand, blev det også historien, der leverede navnet. Pegau betyder nemlig amfora, som var de krukker, man havde vinen i tilbage i tiden … også tilbage i Romer-tiden. Og Laurence havde selv fundet et par stykker af dem under arbejdet på familiens marker.
Domaine du Pegau blev hurtigt en fuldtræffer og allerede 1990-årgangen blev solgt til oversøiske markeder. Siden har Laurence og Paul udvidet løbende og i dag råder Domaine du Pegau over mere end 70 hektar, hvor der primært dyrkes druer til de røde vine. Metoderne er de gode gammeldags. Der høstes i hånden, klaserne presses hele og der fermenteres uden brug af gær. Til eksempelvis Cuvee Laurence tager man sågar de gamle kæmpestore tønder i brug, som ellers kun de færreste bruger i dag, hvor alt skal gøres drikkemodent på rekordtid.
I 2011 faldt far og datter over en vingård 6 km nord for Chateauneuf du Pape. Gård og tilhørende vinmarker på godt 60 hektar var til salg … og på lidt under 20 minutter købte de stedet og døbte det Chateau Pegau. Her producerer familien især klassisk Côtes du Rhône og Villages - igen med respekt for terroir og historien. Og hvorfor ændre på noget, der har virket så glimrende i mange årtier … for ikke at sige århundreder?
Vi har fornøjelsen af at kunne præsentere dig for mere eller mindre hele Pegaus line-up. Smag og behag er en svær størrelse at diskutere, men vi må blot konstatere, at Pegaus fanskare vokser hele tiden blandt vores kunder. Vi deler begejstringen max … for vinene kommer med noget andet og meget mere end så mange andre. Glæd dig!
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Domaine du Pegau |
Region | Rhone |
Sub Region | Syd Rhone |
Distrikt | Chateauneuf-du-Pape |
Årgang | 2021 |
Volume | 75CL |
Druer | Grenache, Mourvedre, Syrah |
Kategori | Rødvin |
Kollistørrelse | 12 |
Kollitype | OCC |
Robert Parker
Scents of leather, violets, cherries and strawberries mark the nose of the 2021 Châteauneuf du Pape Cuvée Réservée, tasted as a representative assemblage from several foudres. Medium to full-bodied, it's silky but firm, with a long, slightly tannic finish.
As always when visiting Laurence Feraud, there are multiple cuvées and appellations to sample. In this write-up, I've concentrated on the home estate's wines from Chateauneuf du Pape, but readers shouldn't overlook the Côte du Rhône wines from the sister property, Château du Pegau, the négociant offerings under the Selection Laurence Feraud label, or her children's (Justine and Maxim) newly acquired, certified organic estate, Domaine Porte Rouge.
According to Feraud, with 2021, "We're back to an old style of vintage. For me, Châteauneuf du Pape is spicy, a bit rustic but not a big, fat, jammy wine."
This report includes reviews of a number of special cuvées—the regular releases of 2020 da Capo, 2021 à Tempo and 2018 Laurence—but also a couple of new ones. The POL, named for Laurence's parent's (Paul and Odette) and herself, is roughly half Cinsault and half Grenache from a sandy portion of la Crau, with a year of time in barriques. The Ella, a one-off to commemorate Laurence's first grandchild, is a richer, more Grenache-heavy wine, also matured in barriques.
I expect the multiple special cuvées reviewed here will attract much of the hype, but that's not really fair. The quality of the regular bottling (the Cuvée Reservée) is as good or better than ever, produced in much larger volumes, and is the wine most of us will actually be able to find, afford to buy and drink. There's certainly no shame in that.
James Suckling
This has so much power and meaty depth for the 2021 vintage, also stacks of healthy tannins that give it great intensity at the very long and complete finish. It’s packed with licorice, tar and stony character that makes it hard to pull yourself away from its compelling hold. Drinkable now, but best from 2025.