Domaine du Pégau Châteauneuf du Pape Cuvèe Réservée 1998 Magnum
Fantastisk årgang af Pegaus mest kendte Cuvée, som efterhånden har noget af en fanskare. Réservée er en blend af intet mindre end 13 forskellige druesorter – dog klart domineret af 80% Grenache.
Laurence Féraud kører samme forløb her som med topvinen Da Capo … klaserne presses hele, fermentering på cementbeholdere uden tilsætning af gær … og endelig 2 års modning på brugte egefade.
Op fra glasset hvirvler brombær, mørke blommer, sort te, sort peber plus frisk rosmarin og timian. Giv den lidt tid … så melder læder og sandeltræ sig også på banen. Smagen kommer med masser af power og finesse … mørk frugt, nellike, hvid peber og rosmarinen plus timianen fra duften.
Vi vil nødigt lyde blaserte … men det er faktisk på alle måder big time value for money. Bliver bare bedre de næste 5 år og holder sig på øverste trin de næste 20-25 år.
Fantastisk årgang af Pegaus mest kendte Cuvée, som efterhånden har noget af en fanskare. Réservée er en blend af intet mindre end 13 forskellige druesorter – dog klart domineret af 80% Grenache.
Laurence Féraud kører samme forløb her som med topvinen Da Capo … klaserne presses hele, fermentering på cementbeholdere uden tilsætning af gær … og endelig 2 års modning på brugte egefade.
Op fra glasset hvirvler brombær, mørke blommer, sort te, sort peber plus frisk rosmarin og timian. Giv den lidt tid … så melder læder og sandeltræ sig også på banen. Smagen kommer med masser af power og finesse … mørk frugt, nellike, hvid peber og rosmarinen plus timianen fra duften.
Vi vil nødigt lyde blaserte … men det er faktisk på alle måder big time value for money. Bliver bare bedre de næste 5 år og holder sig på øverste trin de næste 20-25 år.
Winemaker Laurence Féraud, der sammen med faderen Paul kører både Domaine du Pegau og Chateau Pegau, er i dén grad non-nonsense typen, der vil blæse på, hvad andre mener om, hvordan vin skal smage. Hendes vin skal udtrykke det særlige terroir i det sydlige Rhône og vinen skal laves med respekt for naturen og områdets stolte tradition. Verdens førende vinanmeldere elsker sikkert også Laurence selv, men de er i hvert fald med sikkerhed helt skudt i hendes og faderens vine fra Chateauneuf du Pape. De har såvidt huskes aldrig haft en dårlig årgang, men veksler mellem gode, fremragende og overjordisk fantastiske … hvilket kan læses i Pegaus ratings år efter år.
Især historien spiller en stor rolle for Laurence og Paul Féraud. Familien har dyrket vin på stedet siden 1670 og har siden 1733 anvendt druerne til vinproduktion. Og da Laurence i 1987 foreslog sin far at inddrage 7 hektar til skabelsen af et nyt vin-brand, blev det også historien, der leverede navnet. Pegau betyder nemlig amfora, som var de krukker, man havde vinen i tilbage i tiden … også tilbage i Romer-tiden. Og Laurence havde selv fundet et par stykker af dem under arbejdet på familiens marker.
Domaine du Pegau blev hurtigt en fuldtræffer og allerede 1990-årgangen blev solgt til oversøiske markeder. Siden har Laurence og Paul udvidet løbende og i dag råder Domaine du Pegau over mere end 70 hektar, hvor der primært dyrkes druer til de røde vine. Metoderne er de gode gammeldags. Der høstes i hånden, klaserne presses hele og der fermenteres uden brug af gær. Til eksempelvis Cuvee Laurence tager man sågar de gamle kæmpestore tønder i brug, som ellers kun de færreste bruger i dag, hvor alt skal gøres drikkemodent på rekordtid.
I 2011 faldt far og datter over en vingård 6 km nord for Chateauneuf du Pape. Gård og tilhørende vinmarker på godt 60 hektar var til salg … og på lidt under 20 minutter købte de stedet og døbte det Chateau Pegau. Her producerer familien især klassisk Côtes du Rhône og Villages - igen med respekt for terroir og historien. Og hvorfor ændre på noget, der har virket så glimrende i mange årtier … for ikke at sige århundreder?
Vi har fornøjelsen af at kunne præsentere dig for mere eller mindre hele Pegaus line-up. Smag og behag er en svær størrelse at diskutere, men vi må blot konstatere, at Pegaus fanskare vokser hele tiden blandt vores kunder. Vi deler begejstringen max … for vinene kommer med noget andet og meget mere end så mange andre. Glæd dig!
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Domaine du Pegau |
Region | Rhone |
Sub Region | Syd Rhone |
Distrikt | Chateauneuf-du-Pape |
Årgang | 1998 |
Volume | 150CL |
Druer | Grenache, Mourvedre, Syrah |
Kategori | Rødvin |
Kollistørrelse | 1 |
Kollitype | OCC |
Robert Parker
The 1998 Chateauneuf du Pape Cuvee Reserve showed the warmth and richness of the vintage, with knockout kirsch and blackberry fruit, garrigue, game and leather aromas and flavors that literally come jumping from the glass. Full-bodied, rich, textured and beautifully focused, if not still structured, it’s a rock-star to drink through 2020 or so. Created in 1987 (although there were some earlier bottling released) Domaine du Pegau is run today by the father/daughter team of Paul and Laurence Feraud. When setting up this retrospective, I was shocked when Laurence Feraud told me she had never done a vertical tasting like this. While I know they drink their older cuvees often, I think the idea of opening so many wines for one tasting could be seen as wasteful, and in reality, it is. However, it’s also incredibly educational, and as Laurence commented, shows the story of the domaine. I was thrilled to take part in this tasting, which also included Laurence’s parents, Paul and Odette.
Jeb Dunnuck
Sporting awesome aromatics, the 1998 Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape Cuvée Réservée is filled with grilled herbs, blood, meat, leather and stunning, spicy Grenache fruit notes that literally come jumping out of the glass. The palate doesn't disappoint is smooth and integrated with full body, fantastic richness and superb length. This knockout wine is drinking at point and has at least 5 to 10 years to go.