Cuvee Laurence er en historiefortælling fra winemaker Laurence Féraud. Den går på, hvordan man skabte vine i Chateauneuf du Pape før i tiden, hvor vinen modnede i lang tid på kæmpe tønder og ikke behøvede at være drikkeklar omgående.
Druerne er 80% Grenache, 6% Syrah, 4% Mourvédre + 10 andre druesorter som i Réservée. Presning og fermentering er også nøjagtig den samme som for Réservées vedkommende, men forskellen dukker op i modningen, hvor Cuvee Laurence får hele 4 år på store tønder … præcis som når man producerer Barolo efter gammel metode.
Det er godt tænkt, for Grenache kan have rigtig godt af ekstra modning. Og resultatet er også oppe i skyerne. Duften kører på mørke blommer, røde kirsebær, læder, abrikos og kakao. I munden toner den mørke frugt frem sammen med varme kastanjer, laurbærblade, tobak plus timian … og fra tidligere ved vi, at endnu flere noter dukker op med tiden.
Robert Parker
Full-bodied, rich and still somewhat tannic but approachable, the 2013 Chateauneuf du Pape Cuvee Laurence features hints of mocha and leather layered over dark, plummy fruit, meaty, savory notes and a bit of dried herb. It's full-bodied and velvety, with lingering astringency on the finish. While it might smooth out a bit in time, I suspect it will always remain tannic, so pair it with grilled meats that will benefit from such a partner.
Noget af det mest fantastiske ved vinene fra Pegau er, at de holder fast i deres helt egen stil i stedet for at lefle for masserne, som mange andre vinproducenter har en tendens til.
Winemaker Laurence Féraud, der sammen med faderen Paul kører både Domaine du Pegau og Chateau Pegau, er i dén grad non-nonsense typen, der vil blæse på, hvad andre mener om, hvordan vin skal smage. Hendes vin skal udtrykke det særlige terroir i det sydlige Rhône og vinen skal laves med respekt for naturen og områdets stolte tradition. Verdens førende vinanmeldere elsker sikkert også Laurence selv, men de er i hvert fald med sikkerhed helt skudt i hendes og faderens vine fra Chateauneuf du Pape. De har såvidt huskes aldrig haft en dårlig årgang, men veksler mellem gode, fremragende og overjordisk fantastiske … hvilket kan læses i Pegaus ratings år efter år.
Især historien spiller en stor rolle for Laurence og Paul Féraud. Familien har dyrket vin på stedet siden 1670 og har siden 1733 anvendt druerne til vinproduktion. Og da Laurence i 1987 foreslog sin far at inddrage 7 hektar til skabelsen af et nyt vin-brand, blev det også historien, der leverede navnet. Pegau betyder nemlig amfora, som var de krukker, man havde vinen i tilbage i tiden … også tilbage i Romer-tiden. Og Laurence havde selv fundet et par stykker af dem under arbejdet på familiens marker.
Domaine du Pegau blev hurtigt en fuldtræffer og allerede 1990-årgangen blev solgt til oversøiske markeder. Siden har Laurence og Paul udvidet løbende og i dag råder Domaine du Pegau over mere end 70 hektar, hvor der primært dyrkes druer til de røde vine. Metoderne er de gode gammeldags. Der høstes i hånden, klaserne presses hele og der fermenteres uden brug af gær. Til eksempelvis Cuvee Laurence tager man sågar de gamle kæmpestore tønder i brug, som ellers kun de færreste bruger i dag, hvor alt skal gøres drikkemodent på rekordtid.
I 2011 faldt far og datter over en vingård 6 km nord for Chateauneuf du Pape. Gård og tilhørende vinmarker på godt 60 hektar var til salg … og på lidt under 20 minutter købte de stedet og døbte det Chateau Pegau. Her producerer familien især klassisk Côtes du Rhône og Villages - igen med respekt for terroir og historien. Og hvorfor ændre på noget, der har virket så glimrende i mange årtier … for ikke at sige århundreder?
Vi har fornøjelsen af at kunne præsentere dig for mere eller mindre hele Pegaus line-up. Smag og behag er en svær størrelse at diskutere, men vi må blot konstatere, at Pegaus fanskare vokser hele tiden blandt vores kunder. Vi deler begejstringen max … for vinene kommer med noget andet og meget mere end så mange andre. Glæd dig!