Domaine du Pegau Châteauneuf du Pape Cuvée Da Capo 2000 Magnum

Pegaus absolutte topvin, som kun produceres i særligt gode år – helt på linje med vintage Champagne. Spørger man mange af verdens førende vinanmeldere er den helt på højde med Chave Hermitage og et must på enhver wine bucket list.

Vinen er lidt af et projekt. Laurence Féraud bruger intet mindre end 13 forskellige druer, hvor Grenache tegner sig for de 70%, Syrah for 7%, Mourvèdre 3% … hvorefter de sidste 20% deles mellem 10 andre druesorter. Druerne vokser på tre forskellige marker og udvælgelsen til Da capo foregår nærmest med lup.

Klaserne presses hele og fermenteres i 10 dage på cementbeholdere uden tilsætning af gær … og i det hele taget foregår der så lidt indgriben som overhovedet muligt. Mosten modner derefter i 2 år på udvalgte gamle egefade, hvorefter magien slippes løs. 

Farven er mørk som blæk dog med et lilla skær. Videre til duften, som bare er for sindssyg. Kaskader af mørke modne blommer og brombær, der følges til dørs af friskkværnet peber, lakrids, røget kød, trøfler, crème de cassis, violer og og Provence-krydderier. Smagen er mega koncentreret men i fuldendt balance og kører især den mørke frugt og peberet på banen. Finishen er den længste vi har oplevet fra nogen vin og vi er seriøst oppe i nærheden af et minut.

Verdensklasse-vin i en af de bedste årgange nogensinde og skabt til et langt og godt liv.  

 

Pegaus absolutte topvin, som kun produceres i særligt gode år – helt på linje med vintage Champagne. Spørger man mange af verdens førende vinanmeldere er den helt på højde med Chave Hermitage og et must på enhver wine bucket list.

Vinen er lidt af et projekt. Laurence Féraud bruger intet mindre end 13 forskellige druer, hvor Grenache tegner sig for de 70%, Syrah for 7%, Mourvèdre 3% … hvorefter de sidste 20% deles mellem 10 andre druesorter. Druerne vokser på tre forskellige marker og udvælgelsen til Da capo foregår nærmest med lup.

Klaserne presses hele og fermenteres i 10 dage på cementbeholdere uden tilsætning af gær … og i det hele taget foregår der så lidt indgriben som overhovedet muligt. Mosten modner derefter i 2 år på udvalgte gamle egefade, hvorefter magien slippes løs. 

Farven er mørk som blæk dog med et lilla skær. Videre til duften, som bare er for sindssyg. Kaskader af mørke modne blommer og brombær, der følges til dørs af friskkværnet peber, lakrids, røget kød, trøfler, crème de cassis, violer og og Provence-krydderier. Smagen er mega koncentreret men i fuldendt balance og kører især den mørke frugt og peberet på banen. Finishen er den længste vi har oplevet fra nogen vin og vi er seriøst oppe i nærheden af et minut.

Verdensklasse-vin i en af de bedste årgange nogensinde og skabt til et langt og godt liv.  

 

Winemaker Laurence Féraud, der sammen med faderen Paul kører både Domaine du Pegau og Chateau Pegau, er i dén grad non-nonsense typen, der vil blæse på, hvad andre mener om, hvordan vin skal smage. Hendes vin skal udtrykke det særlige terroir i det sydlige Rhône og vinen skal laves med respekt for naturen og områdets stolte tradition. Verdens førende vinanmeldere elsker sikkert også Laurence selv, men de er i hvert fald med sikkerhed helt skudt i hendes og faderens vine fra Chateauneuf du Pape. De har såvidt huskes aldrig haft en dårlig årgang, men veksler mellem gode, fremragende og overjordisk fantastiske … hvilket kan læses i Pegaus ratings år efter år.

Især historien spiller en stor rolle for Laurence og Paul Féraud. Familien har dyrket vin på stedet siden 1670 og har siden 1733 anvendt druerne til vinproduktion. Og da Laurence i 1987 foreslog sin far at inddrage 7 hektar til skabelsen af et nyt vin-brand, blev det også historien, der leverede navnet. Pegau betyder nemlig amfora, som var de krukker, man havde vinen i tilbage i tiden … også tilbage i Romer-tiden. Og Laurence havde selv fundet et par stykker af dem under arbejdet på familiens marker.

Domaine du Pegau blev hurtigt en fuldtræffer og allerede 1990-årgangen blev solgt til oversøiske markeder. Siden har Laurence og Paul udvidet løbende og i dag råder Domaine du Pegau over mere end 70 hektar, hvor der primært dyrkes druer til de røde vine. Metoderne er de gode gammeldags. Der høstes i hånden, klaserne presses hele og der fermenteres uden brug af gær. Til eksempelvis Cuvee Laurence tager man sågar de gamle kæmpestore tønder i brug, som ellers kun de færreste bruger i dag, hvor alt skal gøres drikkemodent på rekordtid.

I 2011 faldt far og datter over en vingård 6 km nord for Chateauneuf du Pape. Gård og tilhørende vinmarker på godt 60 hektar var til salg … og på lidt under 20 minutter købte de stedet og døbte det Chateau Pegau. Her producerer familien især klassisk Côtes du Rhône og Villages - igen med respekt for terroir og historien. Og hvorfor ændre på noget, der har virket så glimrende i mange årtier … for ikke at sige århundreder?

Vi har fornøjelsen af at kunne præsentere dig for mere eller mindre hele Pegaus line-up. Smag og behag er en svær størrelse at diskutere, men vi må blot konstatere, at Pegaus fanskare vokser hele tiden blandt vores kunder. Vi deler begejstringen max … for vinene kommer med noget andet og meget mere end så mange andre. Glæd dig!

 

Faktablad
LandFrankrig
Producent Domaine du Pegau
RegionRhone
Sub RegionSyd Rhone
DistriktChateauneuf-du-Pape
Årgang2000
Volume150CL
DruerGrenache, Mourvedre, Syrah
KategoriRødvin
Kollistørrelse1
KollitypeOWC

Robert Parker 
The 2000 Chateauneuf du Pape Cuvee da Capo is a monument to old vine Grenache as well as traditionally made Chateauneuf du Pape. Boasting a natural alcohol of 16%, this wine, which was bottled in spring, 2003 because its fermentation was extremely slow, has virtually everything you could ever want in a profound Chateauneuf du Pape. The color is inky/ruby/purple to the rim. The extraordinary nose reveals aromas of kirsch liqueur, new saddle leather, animal fur, Provencal herbs, spice box, licorice, and a salty sea breeze character. On the palate, the wine is enormous, with an unctuosity, thickness, and purity that must be tasted to be believed. Over 95% of this offering is old vine Grenache, and the rest a field blend of ancient vines. Representing the essence of Chateauneuf du Pape, it possesses so much concentration that it is easy to pose the question ... “where’s the tannin?” Analytically, it has very high levels of tannin, but the tannin is barely noticeable given the wine’s exaggerated wealth of richness and power. This is a modern day legend in the making, and despite its precociousness and ease in smelling and consuming, it will not hit its prime for another decade. It should last for 25-30 years, and take its place among some of the greatest Chateauneuf du Papes ever made. Anticipated maturity: 2010-2030+