Château d'Yquem 1990
Robert Parker 99/100
An extraordinary effort, Yquem's 1990 is a rich and fabulously superb, sweet wine. This wine also possesses lots of elegance and finesse. The wine's medium gold color is accompanied by an exceptionally sweet nose of honeyed tropical fruits, peaches, coconut, and apricots. High quality, subtle toasty oak is well-integrated. The wine is massive on the palate, with layers of intensely ripe botrytis-tinged, exceptionally sweet fruit. Surprisingly well-integrated acidity, and a seamless, full-bodied power and richness have created a wine of remarkable harmony and purity. Certainly it is one of the richest Yquems I have ever tasted, with 50-100 years of potential longevity. An awesome Yquem! Anticipated maturity: 2003-2050+.
Château d'Yquem har forført vinelskere verden rundt i mere end 400 år. Den legendariske søde vin fra Château d'Yquem er lavet på druer, der er angrebet af ædel råddenskab.
Af alle søde vine i verden findes der én, der overstråler alle i berømmelse. En gylden nektarsød vin fra et slot, der ligger på den højeste bakke i distriktet Sauternes i Bordeaux. Slottet hedder Château d’Yquem og laver den vin, som mange kalder verdens bedste søde vin. Den berømte Sauternes-vin er den eneste vin, der i den officielle Bordeaux-klassifikation fra 1855 blev tildelt højeste klassifikation, 1. cru Classé Supérieur.
Château d'Yquem er lavet udelukkende af fuldt botrytiserede druer, 80% semillon og 20% sauvignon blanc. Udbyttet af frugten er så lavt, at hver vinstok kun producerer det, der svarer til 1 enkelt glas sauternes.
Den har et gemmepotentiale på mere end en menneskealder, og de ældre vine er meget eftertragtede og prissat derefter. Château d'Yquem Sauternes er nemlig en ædelrådsvin. Ædelråd er en svamp, der er meget eftertragtet i vinmarken. Svampen skaber de fineste dessertvine i verden, siges det. En anden berømt ædelrådsklassiker er Tokaji i Ungarn. Ædelråd, på latin botrytis cinerea, kommer af en skimmelsvamp, der angriber druen ved at perforere dens skind. Det bevirker, at druens vandindhold fordamper og giver druen meget koncentreret syre og sukker.
Det giver intense og komplekse søde vine. Præcist hvornår Yquem blev angrebet af ædelråddenskab, står ikke klart, men noget tyder på, at Joséphine de Sauvage vidste, hvad hun havde til hensigt at gøre, da hun dikterede, at man skulle anvende de beskadigede druer til slottets bedste vine.
Château d'Yquem fik i 1855 under Bordeaux-klassifikationen, som det eneste slot i Sauternes, tildelt Premier cru Supérieur-status under Romain-Bertrands ledelse. Familien forblev ejere over flere generationer, også i slutningen af 1800-tallet, da den katastrofale vinpest phylloxera hærgede og ødelagde hele Europas vinmarker, også Château d'Yquem.
Robert Parker 99/100
An extraordinary effort, Yquem's 1990 is a rich and fabulously superb, sweet wine. This wine also possesses lots of elegance and finesse. The wine's medium gold color is accompanied by an exceptionally sweet nose of honeyed tropical fruits, peaches, coconut, and apricots. High quality, subtle toasty oak is well-integrated. The wine is massive on the palate, with layers of intensely ripe botrytis-tinged, exceptionally sweet fruit. Surprisingly well-integrated acidity, and a seamless, full-bodied power and richness have created a wine of remarkable harmony and purity. Certainly it is one of the richest Yquems I have ever tasted, with 50-100 years of potential longevity. An awesome Yquem! Anticipated maturity: 2003-2050+.
Château d'Yquem har forført vinelskere verden rundt i mere end 400 år. Den legendariske søde vin fra Château d'Yquem er lavet på druer, der er angrebet af ædel råddenskab.
Af alle søde vine i verden findes der én, der overstråler alle i berømmelse. En gylden nektarsød vin fra et slot, der ligger på den højeste bakke i distriktet Sauternes i Bordeaux. Slottet hedder Château d’Yquem og laver den vin, som mange kalder verdens bedste søde vin. Den berømte Sauternes-vin er den eneste vin, der i den officielle Bordeaux-klassifikation fra 1855 blev tildelt højeste klassifikation, 1. cru Classé Supérieur.
Château d'Yquem er lavet udelukkende af fuldt botrytiserede druer, 80% semillon og 20% sauvignon blanc. Udbyttet af frugten er så lavt, at hver vinstok kun producerer det, der svarer til 1 enkelt glas sauternes.
Den har et gemmepotentiale på mere end en menneskealder, og de ældre vine er meget eftertragtede og prissat derefter. Château d'Yquem Sauternes er nemlig en ædelrådsvin. Ædelråd er en svamp, der er meget eftertragtet i vinmarken. Svampen skaber de fineste dessertvine i verden, siges det. En anden berømt ædelrådsklassiker er Tokaji i Ungarn. Ædelråd, på latin botrytis cinerea, kommer af en skimmelsvamp, der angriber druen ved at perforere dens skind. Det bevirker, at druens vandindhold fordamper og giver druen meget koncentreret syre og sukker.
Det giver intense og komplekse søde vine. Præcist hvornår Yquem blev angrebet af ædelråddenskab, står ikke klart, men noget tyder på, at Joséphine de Sauvage vidste, hvad hun havde til hensigt at gøre, da hun dikterede, at man skulle anvende de beskadigede druer til slottets bedste vine.
Château d'Yquem fik i 1855 under Bordeaux-klassifikationen, som det eneste slot i Sauternes, tildelt Premier cru Supérieur-status under Romain-Bertrands ledelse. Familien forblev ejere over flere generationer, også i slutningen af 1800-tallet, da den katastrofale vinpest phylloxera hærgede og ødelagde hele Europas vinmarker, også Château d'Yquem.
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Château d'Yquem |
Region | Bordeaux |
Sub Region | Sauternes |
Distrikt | Sauternes |
Årgang | 1990 |
Volume | 75CL |
Druer | Sauvignon Blanc, Semillon |
Kategori | Brugtmoms |
Kollistørrelse | 12 |
Kollitype | OWC |
Robert Parker | 99 |
---|