Colgin IX Estate Red 2013

5.995,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 3 stk. 3.995,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 1905
5.995,00 Inkl. moms:
3 1905
5.995,00 Inkl. moms:
3.995,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Colgin 2013 Napa Valley 75CL
100 Robert Parker
100 Jeb Dunnuck

Forrygende Bordeaux-style blend der år efter år hiver de højeste ratings hjem fra verdens førende anmeldere. Winemaker Allison Tauziet blandede i 2013-årgangen 68% Cabernet Sauvignon, 14% Cabernet Franc, 10% Merlot og 8% Petit Verdot hentet fra Colgins estate vinmark, der ligger godt oppe i højderne i Napa Valley.

Allison Tauziet producerer vinen efter yderst velprøvede klassiske metoder. Efter fermenteringen får vinen lov at modne godt to år på 100% nye egefade, hvorefter den ryger på flaske. Resultatet er en mørk og særdeles aromatisk vin, der ifølge Ann Colgin selv vinder yderligere ved 4-5 år på flaske.  

Den dybe granatrøde og lilla farve lukker op for en fantastisk duft af solbær, brombær, røget kød, mørk chokolade, tørrede Provence-krydderier, lavendel og cigarkasse. Smagen er klart til den fyldige og intense side men med en imponerende rundhed og lang finish allerede her i sine unge år. Kort sagt en verdensklassevin, der har 25-30 glorværdige år foran sig.

Robert Parker 100P
From their steep hillside vineyards on Pritchard Hill, the 2014 Proprietary Red IX Estate is an old-fashioned Médoc blend dominated by Cabernet Sauvignon, but with some Cabernet Franc (rarely seen in the Médoc these years) as well as Merlot and Petit Verdot. Striking aromatics of violets, forest floor, loamy soil nuances, blueberry, black raspberry and blackberry soar from the glass of this spectacular 2014. The acidity seems reasonable but on the lower side, the texture is magnificent, and the overall purity and equilibrium flawless. This is a wine pushing, even demanding, a three-digit score once again, but I’m holding back – at least for now. This magnificent effort from Colgin should drink beautifully for 25-30 years.

Everything at Colgin is done in such a meticulous, almost obsessive way, it’s no surprise that they have been on a qualitative surge since establishing their winery high on Pritchard Hill. On my last visit there, the 2013s had just been released, and two of those wines, the Proprietary Red IX Estate and the Tychson Hill both scored triple digits, with the Cariad and Syrah IX Estate 2013s a mere 98 points. This is just how magnificent these wines have become. Of course, they have a talented team led by Ann Colgin. Winemaker Allison Tauziet, who mentored under Mark Aubert, continues to develop as a superstar while working with well-known Bordeaux consultant Dr. Alain Raynaud. Furthermore, the long-time viticulturalist managing these fabulous vineyards is none other than David Abreu. The 2014s have put on weight across the board, and it’s no surprise that they are nearly as profound as the Colgin 2013s (just released in September of 2016) have turned out to be. These are all amazing wines from one of the world’s greatest small wineries and merit serious attention.

Jeb Dunnuck
An absolute beast of a wine, the 2013 Ix Estate checks in as a mix of 68% Cabernet Sauvignon, 14% Merlot, 10% Cabernet Franc, and the rest Petit Verdot that’s all from the estate located at the top of Pritchard Hill. Still a primordial wine that reminds me of a barrel sample, its vivid, saturated purple color is followed by an incredible bouquet of black and blue fruits, graphite, spring flowers, and scorched earth. With a deep, full-bodied, massive mid-palate, background oak, and beautiful purity and freshness, it’s a tour de force and may be the most massive yet perfectly balanced wine I’ve ever tasted. It’s incredible today in an academic sort of way, but it won’t start to hit maturity for at least another decade. Hats off to superstar winemaker Allison Tauziet who, in this critic’s opinion, fashions some of the most profound and captivating wines on the planet!

 

Helt kort fortalt tilhører Colgin Cellars fra Napa Valley supereliten blandt verdens bedste vinproducenter. Mange har en historie, der rækker meget længere tilbage. Flere har en bredere line-up af vine. Men det er yderst få, som kan matche Colgin Cellars, når det kommer til kvalitet og kontinuitet.

Allerede i 2005 – kun 13 år efter Colgins start – placerede Parker dem blandt de 50 største vinhuse i verden. Og siden dengang er der bare blevet bygget på med den ene stjerneårgang efter den anden. Ydermere blev Colgin Cellars i 2017 som det eneste amerikanske vinhus strategisk partner i LVMH-gruppen og medlem af ”Vins de Exeption”, sammen med de franske superstjerner Château D’Yquem, Château Cheval Blanc og Domaine du Clos des Lambrays.

Kvinden bag det hele er Ann Colgin, som i 1992 forelskede sig i vinområdet i hjertet af Napa Valley og startede sit eventyr. Adelsmærket har alle år været sublimt elegante røde vine, der både har stor power og en udstrakt grad af finesse.

I dag råder Colgin Cellars over tre forskellige vinmarker i Napa – hver med deres karakteristika. IX Estate er en 20 hektar stor vinmark, som er beliggende højt over Hennesey-søen på en afsondret bjergtop i Pritchard Hill-området i St. Helena.

Cariad vinmarken derimod er karakteriseret ved en meget mineralsk vulkansk jord, der samtidig er begunstiget med rigeligt solskin og køligt klima. Endelig er der Tychson Hill, der ligger i den nordlige del af St. Helena. Marken har rødder helt tilbage til 1860, hvor Josephine Tychson, den første kvindelige vinmager i Napa Valley, plantede vinstokkene. Desværre blev vinstokkene fjernet under forbudstiden, men Ann Colgin har formået at genrejse marken i al dens pragt.

Typisk bliver vinene solgt direkte på allokation til private kunder. Så man skal være mere end heldig at få fat i værkerne, der især er skabt af winemaker Allison Tauziet. Men sol, måne og stjerner stod rigtigt, hvorfor vi kan tilbyde dig hele Colgins line-up endda i flere forskellige årgange. Det er alle vine, der leverer på et helt fantastisk niveau og som har et lagringspotentiale af en anden verden. Spørg bare verdens førende vinanmeldere, der år efter år nærmest falder ned af deres stole i rendyrket jubel. Så glæd dig…!