Château Cheval Blanc 1998

Robert Parker The 1998 Cheval Blanc, a blend of 65% Merlot and 35% Cabernet Franc, is...

Robert Parker 
The 1998 Cheval Blanc, a blend of 65% Merlot and 35% Cabernet Franc, is deep garnet-brick in color and absolutely explodes with scents of exotic spices, incense, dried roses, cigar box and licorice, with a core of crème de cassis and dried cherries plus touches of black tea and dusty earth. Medium to full-bodied, it fills the mouth with rich, plushly textured fruit and then POW—it hits the mid-palate with an explosion of Chinese five spice and floral perfume sparks, leading to an epically long finish. This cannot fail to impress and can easily cellar for another 30 years or more.

Beliggende i det smukke Saint-Emilion distrikt finder man et af de ikoniske og mest prestigefyldte slotte i Bordeaux. Her ligger Château Cheval Blanc i den allervestlige del af Saint-Emilion appellationen.

Slottets historie går tilbage til 1800-tallet, og er gået videre i generationer. Albert Fourcaud-Laussac og senere hans to sønner Jacques og Joseph Fourcaud-Laussac, som fortsatte i deres fars og bedstefars fodspor formåede at fastholde Cheval Blancs position i mere end 100 år. Det var blandt andet sammen med den legendariske vinmager Gaston Vaissière, som alene er manden bag 44 årgange, men i 1998 var det slut. Her blev slottet solgt til den belgiske forretningsmand og milliardær Albert Frère og Frankrigs rigeste mand Bernard Arnault, der er indehaver af LVMH. De to forretningsmænd har fastholdt slottets historie og ånd, og de har sat deres fulde tillid til det eksisterende vinfremstillingshold. Prioriteten er i dag, den ultimative kvalitet, som kræver enorm opmærksomhed for detaljer og præcision i vinfremstillingen. Pierre Lurton, som allerede bestyrer Château d’Yquem, Château La Tour de Pin og Château Quinault, blev indsat som bestyrer, og han har siden haft frie hænder og nærmest ubegrænsede midler til at fastholde Château Cheval Blanc førerposition i Saint-Emilion.
Cheval Blancs terroir har en stor grad af kompleksitet, da der findes et mix af forskellige jordbunde i området. Det er en jord som er rig på ler og kalk, og det er den samme berømte jord, som strækker sig ind i Pomerol og også begunstiger Château L’Évangile og Pétrus, og det er sammen med Ausone, Pavie og Angélus rangeret som Premier Grand Cru Classé A i Saint-Emilions interne hierarki.

Vingårdsarbejdet på Cheval Blanc bliver udført med stor omhyggelighed, præcision og subtilitet. De fremstiller unikke vine, som kun bliver bedre med alderen. Vinenes evne til at udvikle sig er sjælden, idet de er usædvanlige på alle stadier i deres udvikling – fra de er helt unge – til de i særlige årgange er over et hundrede år gamle. Det har gjort Cheval Blancs vine kendte for at kunne ”leve evigt”. Som hovedregel bliver husets vine først for alvor drikkeklar efter mindst ti år i kælderen.

Faktablad
Volume75CL
LandFrankrig
RegionBordeaux
Producent Château Cheval Blanc
DistriktSaint-Émilion
Årgang1998
DruerCabernet Franc
KategoriRød
Robert Parker100