Château Mouton Rothschild 2018

Kan det blive større end Mouton Rothschild? Det korte svar er nej. Det her er toppen af Bordeaux, og endda også verdens dyreste vin. Det blev den i 2006, da årgang 1945 blev solgt på auktion. 12 flasker for ikke mindre end mindre end 290.000 dollars.

Robert Parker
The 2018 Mouton Rothschild is a blend of 86% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot and 2% Cabernet Franc—there is also a splash of all the Petit Verdot they had, but it doesn’t even register in the percentage. It has 13.8% alcohol, which is relatively modest for the vintage. Deep garnet-purple colored, it straight away pops with bright, vivacious notes of crushed blackcurrants, juicy blackberries and redcurrant jelly with slowly emerging nuances of candied violets, stewed plums, licorice and black tea, plus a waft of dusty red soil. The medium-bodied palate is built like a brick house with super firm, super ripe, grainy tannins and bold freshness supporting the muscular black fruits, finishing long and savory with lingering mineral suggestions. This is so, so delicious and, due to the ripeness of tannins, approachable now. It will be difficult to keep your mitts off it for a good 5-7 years, when all those tightly tucked away nuances should begin to emerge. After that, it should improve over the course of 25 years or more and drink for 40+.

Mouton’s congenial managing director, Philippe Dhalluin, was unfortunately in Napa while I was in Bordeaux in October, so I was hosted by Eric Tourbier—Mouton’s technical director—and Clerc-Milon’s winemaker, Jean-Emmanuel Danjoy. While discussing the particularly abundant range of aroma/flavor compounds I was perceiving in the 2016 reds, Danjoy commented, “When you have a wet spring, you tend to have more aromatic precursors. Also, it was a long maturation period. The vine made a lot of aromatic components. The gap between the Merlot and the Cabernet Sauvignon for ripening was very long. In fact, Cabernet was very late this year. We didn’t know if the Cabernet Sauvignon was going to make it! The big surprise for us was the Cabernet Franc—all of it was delicious. We used it all in the grand vin at Clerc Milon.” When we came to taste Le Petit Mouton and Mouton Rothschild, Eric Tourbier, smiling like the cat that got the cream, said simply, “It was a dry summer. We had very small berries and a good level of ripeness.” He then added, matter-of-factly, “I’ve been at Mouton for 30 years. I think this is my best vintage. The 2016 may be compared to the 1986?” Maybe, but while I’m a huge lover of the incredibly provocative and sometimes formidable 1986 (I had it again just a few weeks ago), I’m thinking this 2016 is going to give a lot more hedonic pleasure in its first 25 years in bottle than the 1986—just coming around now—certainly did.

Historien om Mouton Rothschild begynder i 1853, hvor Baron Nathaniel de Rothschild køber slottet beliggende i Pauillac i hjertet af Médoc. Han havde et ønske om at kunne byde sine prominente gæster på vin fra sit eget slot, og sådan blev den første vin fra Mouton Rothschild født. I 1922 overtog hans barnebarn Baron Philippe de Rothschild roret, og i de næste 65 år forvandlede han vinen og ejendommen til måske verdens mest berømte. I 1924 tappede Baron Philippe hele årgangen på slottet, hvilket var revolutionerede på daværende tidspunkt, og i 1924 opførte han den mere end 100 meter lange kælderbygning, som også i dag er en af ejendommens attraktioner. Det var også Baron Philippe, der indførte traditionen med at lade en kunstner udsmykke etiketten på vinen. Siden 1988 er det Baron Philippes datter Baronne Philippine, der har overtaget ansvaret for ejendommen og en af verdens mest beundrede vine. Hun udførte et kæmpe arbejde og fik både udvidet og moderniseret vinslottet. Hun forlod slottet i 2014, og nu er det hendes tre børn Camille Sereys de Rothschild, Philippe Sereys de Rothschild og Julien de Beaumarchais de Rothschild, der står ved roret. I 1973 får Chateau Mouton Rothschild status som Premier Cru Classé, som det uretfærdigt var blevet frataget i 1855-klassifikationen. Vinslottet gik altså fra en 2. Cru til at blive forfremmet til 1. cru. Det blev fejret med en fornem etikette lavet af selveste Picasso.  

Château Mouton Rothschild strækker sig over 90 hektar vinmarker nordvest for Bordeaux, på kanten af Médoc-halvøen. Médoc-vingården, som går tilbage til romertiden, dækker nu omkring 16.500 hektar. Vinstokkene er plantet på en smal stribe land, tæt på floden, som vander jorden i dybden og modererer temperaturforskelle. Médoc-jorden består af grus – sten og småsten, der holder på varmen fra solen – blandet med sand og ler. Médoc-jorden er dårlig og uegnet til at dyrke andet end vinstokke, som producerer de fineste vine i verden. Vinstokkene giver elegante, kraftfulde, rigt tanniske og langlivede vine. Château Mouton Rothschild-vingården, er for det meste beliggende på en bakke kaldet "Plateau de Mouton", som hæver sig til 27 meter over havets overflade. Den er plantet på meget dyb grusjord med de typiske sorter for regionen: Cabernet Sauvignon (81%), Merlot (15 %), Cabernet Franc (3 %) og Petit Verdot (1 %). Disse proportioner afspejles ikke identisk i vinen, fordi blandingen varierer efter karakteren af hver årgang. Imidlertid dominerer Cabernet Sauvignon altid: Det er Cabernet Sauvignon, der giver Mouton sine rige tanniner, sin rigdom af aroma og smag og sin ældningsevne, mens Merlot, en uadskillelig ledsager, bringer smidighed, rundhed og enestående længde. Som med andre topvine fra Médoc er vingården tæt beplantet – 10.000 vinstokke pr. hektar – og gennemsnitsalderen på vinstokkene er omkring 44 år.
Alt hos Mouton, fra pasning af vinstokke til aftapning af vinene, udføres af de bedste specialister, lige fra vinavleren, der pløjer, beskærer, behandler, trimmer og tynder og vingårdschefen, der overvåger druerne, når de modnes til kældermester, der fører tilsyn med vinificeringen og den tekniske leder, der er ansvarlig for hele processen og bestemmer blandingen. I mange tilfælde følger de mænd og kvinder, der laver Mouton, hinanden fra generation til generation, og videregiver deres forfædres knowhow og færdigheder, der er forbedret gennem årene af fordelene ved den mest opdaterede teknologi. Forskellig fra årgang til årgang, men altid den samme, og altid på toppen. Château Mouton Rothschild fortjener fuldt ud sit motto: "Jeg, Mouton, forandrer sig ikke".

Kan det blive større end Mouton Rothschild? Det korte svar er nej. Det her er toppen af Bordeaux, og endda også verdens dyreste vin. Det blev den i 2006, da årgang 1945 blev solgt på auktion. 12 flasker for ikke mindre end mindre end 290.000 dollars.

Robert Parker
The 2018 Mouton Rothschild is a blend of 86% Cabernet Sauvignon, 12% Merlot and 2% Cabernet Franc—there is also a splash of all the Petit Verdot they had, but it doesn’t even register in the percentage. It has 13.8% alcohol, which is relatively modest for the vintage. Deep garnet-purple colored, it straight away pops with bright, vivacious notes of crushed blackcurrants, juicy blackberries and redcurrant jelly with slowly emerging nuances of candied violets, stewed plums, licorice and black tea, plus a waft of dusty red soil. The medium-bodied palate is built like a brick house with super firm, super ripe, grainy tannins and bold freshness supporting the muscular black fruits, finishing long and savory with lingering mineral suggestions. This is so, so delicious and, due to the ripeness of tannins, approachable now. It will be difficult to keep your mitts off it for a good 5-7 years, when all those tightly tucked away nuances should begin to emerge. After that, it should improve over the course of 25 years or more and drink for 40+.

Mouton’s congenial managing director, Philippe Dhalluin, was unfortunately in Napa while I was in Bordeaux in October, so I was hosted by Eric Tourbier—Mouton’s technical director—and Clerc-Milon’s winemaker, Jean-Emmanuel Danjoy. While discussing the particularly abundant range of aroma/flavor compounds I was perceiving in the 2016 reds, Danjoy commented, “When you have a wet spring, you tend to have more aromatic precursors. Also, it was a long maturation period. The vine made a lot of aromatic components. The gap between the Merlot and the Cabernet Sauvignon for ripening was very long. In fact, Cabernet was very late this year. We didn’t know if the Cabernet Sauvignon was going to make it! The big surprise for us was the Cabernet Franc—all of it was delicious. We used it all in the grand vin at Clerc Milon.” When we came to taste Le Petit Mouton and Mouton Rothschild, Eric Tourbier, smiling like the cat that got the cream, said simply, “It was a dry summer. We had very small berries and a good level of ripeness.” He then added, matter-of-factly, “I’ve been at Mouton for 30 years. I think this is my best vintage. The 2016 may be compared to the 1986?” Maybe, but while I’m a huge lover of the incredibly provocative and sometimes formidable 1986 (I had it again just a few weeks ago), I’m thinking this 2016 is going to give a lot more hedonic pleasure in its first 25 years in bottle than the 1986—just coming around now—certainly did.

Historien om Mouton Rothschild begynder i 1853, hvor Baron Nathaniel de Rothschild køber slottet beliggende i Pauillac i hjertet af Médoc. Han havde et ønske om at kunne byde sine prominente gæster på vin fra sit eget slot, og sådan blev den første vin fra Mouton Rothschild født. I 1922 overtog hans barnebarn Baron Philippe de Rothschild roret, og i de næste 65 år forvandlede han vinen og ejendommen til måske verdens mest berømte. I 1924 tappede Baron Philippe hele årgangen på slottet, hvilket var revolutionerede på daværende tidspunkt, og i 1924 opførte han den mere end 100 meter lange kælderbygning, som også i dag er en af ejendommens attraktioner. Det var også Baron Philippe, der indførte traditionen med at lade en kunstner udsmykke etiketten på vinen. Siden 1988 er det Baron Philippes datter Baronne Philippine, der har overtaget ansvaret for ejendommen og en af verdens mest beundrede vine. Hun udførte et kæmpe arbejde og fik både udvidet og moderniseret vinslottet. Hun forlod slottet i 2014, og nu er det hendes tre børn Camille Sereys de Rothschild, Philippe Sereys de Rothschild og Julien de Beaumarchais de Rothschild, der står ved roret. I 1973 får Chateau Mouton Rothschild status som Premier Cru Classé, som det uretfærdigt var blevet frataget i 1855-klassifikationen. Vinslottet gik altså fra en 2. Cru til at blive forfremmet til 1. cru. Det blev fejret med en fornem etikette lavet af selveste Picasso.  

Château Mouton Rothschild strækker sig over 90 hektar vinmarker nordvest for Bordeaux, på kanten af Médoc-halvøen. Médoc-vingården, som går tilbage til romertiden, dækker nu omkring 16.500 hektar. Vinstokkene er plantet på en smal stribe land, tæt på floden, som vander jorden i dybden og modererer temperaturforskelle. Médoc-jorden består af grus – sten og småsten, der holder på varmen fra solen – blandet med sand og ler. Médoc-jorden er dårlig og uegnet til at dyrke andet end vinstokke, som producerer de fineste vine i verden. Vinstokkene giver elegante, kraftfulde, rigt tanniske og langlivede vine. Château Mouton Rothschild-vingården, er for det meste beliggende på en bakke kaldet "Plateau de Mouton", som hæver sig til 27 meter over havets overflade. Den er plantet på meget dyb grusjord med de typiske sorter for regionen: Cabernet Sauvignon (81%), Merlot (15 %), Cabernet Franc (3 %) og Petit Verdot (1 %). Disse proportioner afspejles ikke identisk i vinen, fordi blandingen varierer efter karakteren af hver årgang. Imidlertid dominerer Cabernet Sauvignon altid: Det er Cabernet Sauvignon, der giver Mouton sine rige tanniner, sin rigdom af aroma og smag og sin ældningsevne, mens Merlot, en uadskillelig ledsager, bringer smidighed, rundhed og enestående længde. Som med andre topvine fra Médoc er vingården tæt beplantet – 10.000 vinstokke pr. hektar – og gennemsnitsalderen på vinstokkene er omkring 44 år.
Alt hos Mouton, fra pasning af vinstokke til aftapning af vinene, udføres af de bedste specialister, lige fra vinavleren, der pløjer, beskærer, behandler, trimmer og tynder og vingårdschefen, der overvåger druerne, når de modnes til kældermester, der fører tilsyn med vinificeringen og den tekniske leder, der er ansvarlig for hele processen og bestemmer blandingen. I mange tilfælde følger de mænd og kvinder, der laver Mouton, hinanden fra generation til generation, og videregiver deres forfædres knowhow og færdigheder, der er forbedret gennem årene af fordelene ved den mest opdaterede teknologi. Forskellig fra årgang til årgang, men altid den samme, og altid på toppen. Château Mouton Rothschild fortjener fuldt ud sit motto: "Jeg, Mouton, forandrer sig ikke".

Faktablad
LandFrankrig
Producent Château Mouton Rothschild
RegionBordeaux
DistriktPauillac
Årgang2018
Volume75CL
DruerCabernet Sauvignon
KategoriRødvin
Kollistørrelse6
KollitypeOWC
Robert Parker99
Vinous99