Robert Parker
Am I being too stingy with the 2003 Chateau Margaux? A wine of extraordinary complexity and intensity, it reveals a deep purple color, a style not unlike the 1990 Margaux (possibly even more concentrated), a velvety texture, and notes of spring flowers interwoven with camphor, melted licorice, creme de cassis, and pain grille. Not a blockbuster, it offers extraordinary intensity as well as a surreal delicacy/lightness. There is riveting freshness to this offering, which tips the scales at a lofty (for this estate) 13.5% alcohol, as well as an alluring sweetness and accessibility. It probably will tighten up over the next few years. Nevertheless, it is a profound Chateau Margaux that brings to mind a hypothetical blend of the 1982 and 1990. Anticipated maturity: 2011-2035.
Det bliver ikke meget større end Château Margaux, som altid har været Bordeauxs stolthed og nærmest synonymt med stil, klasse og mange penge. Derfor er slottet da også ofte blevet brugt til officielle middage for prominente personer. Vinen fra det berømte slot er absolut en af verdens fineste og helt sikkert sin 1. Cru klassifikation værdig. Chateau Margauxs historie er lang og begivenhedsrig, og går helt tilbage til det 16. århundrede. I begyndelsen af det 21. århundrede oplever Bordeauxvine en hidtil uset succes. Hele verden ser ud til at have deres øjne rettet mod Bordeaux, hvor efterspørgslen efter disse fantastiske vine aldrig holder op med at vokse. Denne velstand, såvel som den hurtige ekspansion af andre regioner i verden, har placeret Château Margaux i et mere konkurrencedygtigt klima, og har også gjort det muligt at understrege dets unikke position. I dag er det Corinne Mentzelopoulos der ejer og leder Chateau Margaux, og det har hun gjort i de sidste 30 år. Hun får hjælp fra hendes dedikerede team, heriblandt to af sine børn.
Siden det 17. århundrede er 1. vinen fra Chateau Margaux blevet anerkendt som en af verdens bedste vine. Det skyldes sine unikke kvaliteter og genialiteten i sit terroir såvel som det lidenskabelige arbejde fra en række generationer. Det er en bemærkelsesværdig vin, der kommer fra en kombination af egenskaber, der kun sjældent findes: finesse, elegance, kompleksitet, tæthed, intensitet, længde og friskhed. Selvom dens garvesyrekoncentration kan være exceptionel, er det sjældent at opdage astringens.
Château Margaux har en ekstraordinær evne til at udvikle sig. Gennem årene har den udviklet en finesse, en aromatisk kompleksitet og en bemærkelsesværdig tilstedeværelse på ganen.
Markerne på Château Margaux er beplantet med 75% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot og 5% fordelt på Petit Verdot og Cabernet Franc, og har en gennemsnitsalder på vinstokkene på 35 år. Man har i øvrigt tilladelse til at benytte 100 ha til vin, men benytter kun de 90 ha. Store vine fremstilles altid af vinstokke, der er mindst tyve år gamle. Så hovedformålet med Margauxs vindyrkningspraksis er at bevare de gamle vinstokke i produktion så længe som muligt. Resultatet er en vin med overvældende mange dimensioner. Château Margaux er meget hård som ung, men udvikler en ekstrem intens smag af let krydret solbær med undertoner af vanilje og violer. Vinen er meget kraftig, koncentreret og fed, men besidder samtidig en utrolig elegance. I de bedste årgange kan den virke lukket de første 7-8 år, men til gengæld kan den ligge i mindst 30 år. Virkelig en lækkerbisken, der bør opleves mindst én gang i livet.