Champagne Jacquesson Dizy Corne Bautray Brut 2009 Magnum
Jacquesson Corne Bautray Non Dosé Récolte smager helt fantastisk! Det er en Blanc de Blancs, som åbner sig i glasset med aromaer af klar honning, tørrede hvide blomster, nougat, gult æble, frisk fersken og valnødder. Medium til fyldig.
Meget elegant vinøs, med fin dybde i kernen, moden men frisk syre og kridtagtigt greb i bagenden. Degorgeret i april 2019 uden dosering. Anbefales at drikke mellem 2020-2039.
Druerne kommer fra parcellen "Corne Bautray" i Dizy, som ligger på toppen af en stejl skråning med syd-vest-vendt soleksponering. Jordbunden består af silt på en undergrund af kalksten. Her dyrkes udelukkende Chardonnay som blev plantet i 1960.
Jacquesson Corne Bautray Non Dosé Récolte smager helt fantastisk! Det er en Blanc de Blancs, som åbner sig i glasset med aromaer af klar honning, tørrede hvide blomster, nougat, gult æble, frisk fersken og valnødder. Medium til fyldig.
Meget elegant vinøs, med fin dybde i kernen, moden men frisk syre og kridtagtigt greb i bagenden. Degorgeret i april 2019 uden dosering. Anbefales at drikke mellem 2020-2039.
Druerne kommer fra parcellen "Corne Bautray" i Dizy, som ligger på toppen af en stejl skråning med syd-vest-vendt soleksponering. Jordbunden består af silt på en undergrund af kalksten. Her dyrkes udelukkende Chardonnay som blev plantet i 1960.
Champagnehuset Jacquesson blev grundlagt i 1798. Deres storhedstid havde huset i starten og midten af 1800-tallet med Adolphe Jacquesson i førersædet. Adolphe Jacquesson opfandt endda det trådnet, der holder proppen på plads i Champagne den dag i dag. En vis Joseph Krug lærte faget her og giftede sig med en Jacquesson. I dag ledes huset af brødrene Chiquet, der har ført huset til den absolutte top.
Man har satset stort på kvalitet, og det bærer tydelig frugt i dag. Huset bruger ekstremt kostbare metoder, og har skåret ned på høst og salg, hvor andre har mangedoblet salget. Huset bruger kun egne druer og ingen kunstgødning eller insektgifte. Markerne er vigtige for Jacquesson og derfor benyttes der traditionelle dyrkningsmetoder og det er vigtigt at de enkelte marker kommer til udtryk i den færdige Champagne. For husets ejere er det vigtigste at druerne er ordentlig modnet, hvilket nogle år godt kan være svært at opnå på grund af Champagnes nordlige placering. Presningen er også meget vigtig og bliver udført meget forsigtigt i en traditionel presse. Hos Jacquesson bruger man kun 1. pres, resten bliver solgt til andre huse. I nogle tilfælde sælger de også 1. pres, hvis ikke kvaliteten har været god nok. Alle druerne fra de forskellige marker bliver presset, fermenteret og lagret hver for sig. Alle disse processer foregår i træfade. Fermenteringen tager 3 til 4 måneder. Vinene ligger forholdsvis lang tid på fade, og flaskes sent.
Husets marker består af Grand Cru marker i Aÿ og Premier Cru marker i Dizy og Hautvillers (Grande Vallée de la Marne) samt Grand Cru marker i Avize og Oiry (Côte de Blancs). Da huset selv levere 80% af deres druer, køber man 20% fra nabomarker i de områder, hvor man selv har marker. I dag hører huset til blandt de allerbedste i Champagne – både når det kommer til deres vintage og enkelt-mark-Champagner, men også for deres standard Cuvée.
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Champagne Jacquesson |
Region | Champagne |
Årgang | 2009 |
Volume | 150CL |
Druer | Chardonnay |
Kategori | Champagne |
Kollistørrelse | 3 |
Kollitype | OCC |
Robert Parker
Disgorged in April 2019 without dosage, the 2009 Extra-Brut Premier Cru Dizy - Corne Bautray is showing well, opening in the glass with aromas of clear honey, dried white flowers, nougat, yellow apple, fresh peach and walnuts. Medium to full-bodied, it's elegantly vinous, with fine depth at the core, ripe but racy acids and chalky back-end grip. This is the most immediate and demonstrative of Jacquesson's lieux-dits in the 2009 vintage.
Vinous
The 2009 Extra-Brut Corne Bautray is rich, ample and creamy, with all of the radiance of the vintage very much on display. Readers will find a potent Chardonnay with so much depth and power that it almost feels like a Pinot. Orchard fruit, dried flowers, chamomile and tropical inflections all grace this extroverted, flamboyant Champagne. The 2009 is not exactly subtle, but its dramatic beauty can't be denied. Disgorged April 2019 and bottled with no dosage. (Originally published in August 2020)