Champagne Dom Pérignon Chef de Cave Legacy Edition Brut 2008
Vintage 2008 er en hyldest til kældermester Richard Geoffroy. Den er nemlig sidste årgang fra kældermesterens hånd, da han træder af som kældermester hos Dom Pérignon efter hele 28 år.
Richard Geoffrey er kendt for sine høje ambitioner og sin kreativitet. I sin tid hos Dom Pérignon har han stået bag flere limited edition vintage-lanceringer med kendte kunstnere og gastronomiske samarbejder med stjernekokke som Alain Ducasse, Ferran Adrià og Jean-François Piège.
Når Richard Geoffrey takker af som kældermester giver han arven videre til sin kollega, Vincent Chaperon, der ikke er et nyt ansigt hos Dom Pérignon. Med sine 13 års erfaring og følgeskab med Richard Geoffroy har de to taget ved lære af hinandens ideer og idealer gennem årene. Vincent Chaperon har deklareret fire vintage-frigivelser, herunder 2005, 2006, 2009 og senest 2008.
Vintage 2008 lanceres i et begrænset parti i en limited ’Legacy Chef de Cave’edition allerede 1. november på verdensplan og ligeledes på det danske marked. Limited edition-flasken er signeret af Richard Geoffroy og er markeret med ”legacy edition” samt gyldne detaljer på flaskens etiket og hals. I samspil med den længe ventede frigivelse af Vintage 2008, forventes denne frigivelse at blive et samleobjekt blandt Dom Pérignon-kendere.
Bouqueten er først kompleks og emmer af hvide blomster og mynte, efterfulgt af mere krydrede noter som røg og hvid peber. Der er fuldstændig balance mellem næse og gane. Frugten er udtalt og klar, og syren er bemærkelsesværdigt flot integreret.
Vintage 2008 er en hyldest til kældermester Richard Geoffroy. Den er nemlig sidste årgang fra kældermesterens hånd, da han træder af som kældermester hos Dom Pérignon efter hele 28 år.
Richard Geoffrey er kendt for sine høje ambitioner og sin kreativitet. I sin tid hos Dom Pérignon har han stået bag flere limited edition vintage-lanceringer med kendte kunstnere og gastronomiske samarbejder med stjernekokke som Alain Ducasse, Ferran Adrià og Jean-François Piège.
Når Richard Geoffrey takker af som kældermester giver han arven videre til sin kollega, Vincent Chaperon, der ikke er et nyt ansigt hos Dom Pérignon. Med sine 13 års erfaring og følgeskab med Richard Geoffroy har de to taget ved lære af hinandens ideer og idealer gennem årene. Vincent Chaperon har deklareret fire vintage-frigivelser, herunder 2005, 2006, 2009 og senest 2008.
Vintage 2008 lanceres i et begrænset parti i en limited ’Legacy Chef de Cave’edition allerede 1. november på verdensplan og ligeledes på det danske marked. Limited edition-flasken er signeret af Richard Geoffroy og er markeret med ”legacy edition” samt gyldne detaljer på flaskens etiket og hals. I samspil med den længe ventede frigivelse af Vintage 2008, forventes denne frigivelse at blive et samleobjekt blandt Dom Pérignon-kendere.
Bouqueten er først kompleks og emmer af hvide blomster og mynte, efterfulgt af mere krydrede noter som røg og hvid peber. Der er fuldstændig balance mellem næse og gane. Frugten er udtalt og klar, og syren er bemærkelsesværdigt flot integreret.
Dom Pérignon laver legendarisk champagne, som er kendt verden over. Dette med god grund, for her går man ikke ned på kvaliteten, og derfor produceres der kun nye flasker de år, hvor druerne er helt ideelle, og hvor høsten har haft de bedste betingelser. Dom Pérignon byder udelukkende på vintage champagne, dvs. at champagnen fremstilles af høsten fra et enkelt år. Champagnehuset Moët & Chandon ejer Dom Pérignon, som er husets top cuvée. Den første produktion af Dom Pérignon fandt sted i 1921, og blev frigivet i 1936.
Dom Pérignon er opkaldt efter munken Dom Pierre Pérignon, som i 1700-tallet levede i klostret i byen Hautvillers i Champagne-regionen. Mange tror fejlagtigt, at munken ”opdagede champagne”, hvilket dog er en overdrivelse, da metoden til at fremstille champagne var kendt før hans tid. Han spillede dog en central rolle i forbedringen af vine i Champagne i hans tid. Champagnefremstillingen som vi nogenlunde kender den i dag, blev dog først rigtigt udviklet i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor en række opfindelser og forbedringer i fremstillingsmetoden fandt sted.
Hver årgang af Champagnen er helt unik, men er altid lavet på et blend af Pinot Noir og Chardonnay. Dom Pérignons Champagne har et fantastisk modningspotentiale. Man bruger udtrykket ”P1, P2 og P3” til at beskrive, hvor længe denne modningsproces har stået på. P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling hvor intensitet og kompleksitet topper. Richard Geoffroy, tidligere Chef de Cave hos Dom Pérignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Pérignons udvikling, hvor den første P1 er opnået ved den første frigivelse – typisk 8-10 år fra høståret. På dette tidspunkt sælges den største del af produktionen, mens en mindre del forbliver i kælderen, og lagrer videre uden at være degorgeret. Med den ekstra tid, øges den indre aktivitet i flasken, og gæren overfører sin energi til vinen.
Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen P2 på etiketterne, mens en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3. Der frigives kun ganske få flasker P3, og det er ofte flasker som har ventet 30, 40 eller 50 år, mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens dybe og cremede karakter, men stadig med god syre til at støtte på den fortsatte rejse. Geoffroy opsummerer forskellene på Plénitude således: P1 is all about harmony, P2 is about energy, P3 is about integration and complexity.
Med Dom Pérignon får du altid helt fantastisk champagne, som aldrig skuffer og som helt sikkert byder på en uforglemmelig smagsoplevelse.
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Moët & Chandon |
Region | Champagne |
Årgang | 2008 |
Volume | 75CL |
Druer | Chardonnay, Pinot Noir |
Kategori | Champagne |
Kollistørrelse | 6 |
Kollitype | OCC |
Robert Parker
Unquestionably the finest Dom Pérignon of the decade, the 2008 Dom Pérignon is drinking brilliantly today, wafting from the glass with notes of citrus oil, ripe orchard fruit, peach, buttered toast, pastry cream, iodine and smoky reduction. Full-bodied, rich and fleshy, it's vinous and layered, with a deep core of sweet fruit, racy acids and a long, saline finish. The 2008 is aging very gracefully.
James Suckling
Deep and generous, yet driven, with delicious salted-butter and salted-caramel notes underneath the initial lemon and chalk. Really expands on the palate in all directions. Lemon cream and shortcrust. Creamy, yet underpinned by a sharp backbone of acidity throughout. Drink or hold.
Jeb Dunnuck
The 2008 Dom Pérignon is the first time the estate has released a wine out of order (the 2009 was released before the 2008) but the estate loved the wine so much they felt it warranted additional aging. This is a rich, powerful wine that still shows incredible purity and elegance, with a stacked, concentrated feel on the palate. It’s rare to find such a mix of ripe, pure, concentrated fruit paired with this level of purity, focus, and precision. This is a legendary Dom that surpasses all the great vintages of Dom I have experience with, including the 1990, 1996, and 2002.
Vinous
The 2008 Dom Pérignon is a huge, powerful Champagne and also clearly one of the wines of the vintage. This is one of the most reticent bottles I have tasted. So much so that I am thinking about holding off opening any more bottles! The 2008 has always offered a striking interplay of fruit and structure. Today, the richness of the fruit is especially evident. Readers who own the 2008 should be thrilled, but patience is a must. (Originally published in May 2021)