Champagne Dom Pérignon Brut Rosé 2008

Vinen er typisk 10 år undervejs fra høst til frigivelse, men for denne 2008’er gik der næsten 12 år før Richard Geoffroy og Vincent Chaperon, der nu har taget over som Chef de Cave, syntes vinen var klar til at møde verden. Eller som Vincent har formuleret det: “When Dom Pérignon chooses to be rosé, it is a radical declaration of freedom. Freedom to explore. Freedom to cast aside conventions and push the boundaries of creation. The bouquet instantly opens with raspberries, rapidly joined by notes of violet, so typical of our Hautvillers terroirs. On the palate, the acidic foundation – the signature of the vintage – articulates the structure of the Ay pinot, vibrating the heart of the wine. This vibration embraces the thrill of the unknown, compelling a fresh perception of Dom Pérignon Rosé, an invitation to explore."

De mange års tålmodige modning får som regel vinen til at fremstå eventyrlig helstøbt, vinøs og vital allerede når den rammer markedet, men i 2008 er der en ekstra dimension af både uro, intensitet og raffinement, som minder os om at der, selvom vinen er overvældende, er nogle sløjfer, som endnu ikke er bundet op.

Vinen er typisk 10 år undervejs fra høst til frigivelse, men for denne 2008’er gik der næsten 12 år før Richard Geoffroy og Vincent Chaperon, der nu har taget over som Chef de Cave, syntes vinen var klar til at møde verden. Eller som Vincent har formuleret det: “When Dom Pérignon chooses to be rosé, it is a radical declaration of freedom. Freedom to explore. Freedom to cast aside conventions and push the boundaries of creation. The bouquet instantly opens with raspberries, rapidly joined by notes of violet, so typical of our Hautvillers terroirs. On the palate, the acidic foundation – the signature of the vintage – articulates the structure of the Ay pinot, vibrating the heart of the wine. This vibration embraces the thrill of the unknown, compelling a fresh perception of Dom Pérignon Rosé, an invitation to explore."

De mange års tålmodige modning får som regel vinen til at fremstå eventyrlig helstøbt, vinøs og vital allerede når den rammer markedet, men i 2008 er der en ekstra dimension af både uro, intensitet og raffinement, som minder os om at der, selvom vinen er overvældende, er nogle sløjfer, som endnu ikke er bundet op.

Dom Pérignon laver legendarisk champagne, som er kendt verden over. Dette med god grund, for her går man ikke ned på kvaliteten, og derfor produceres der kun nye flasker de år, hvor druerne er helt ideelle, og hvor høsten har haft de bedste betingelser. Dom Pérignon byder udelukkende på vintage champagne, dvs. at champagnen fremstilles af høsten fra et enkelt år. Champagnehuset Moët & Chandon ejer Dom Pérignon, som er husets top cuvée. Den første produktion af Dom Pérignon fandt sted i 1921, og blev frigivet i 1936.

Dom Pérignon er opkaldt efter munken Dom Pierre Pérignon, som i 1700-tallet levede i klostret i byen Hautvillers i Champagne-regionen. Mange tror fejlagtigt, at munken ”opdagede champagne”, hvilket dog er en overdrivelse, da metoden til at fremstille champagne var kendt før hans tid. Han spillede dog en central rolle i forbedringen af vine i Champagne i hans tid. Champagnefremstillingen som vi nogenlunde kender den i dag, blev dog først rigtigt udviklet i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor en række opfindelser og forbedringer i fremstillingsmetoden fandt sted.

Hver årgang af Champagnen er helt unik, men er altid lavet på et blend af Pinot Noir og Chardonnay. Dom Pérignons Champagne har et fantastisk modningspotentiale. Man bruger udtrykket ”P1, P2 og P3” til at beskrive, hvor længe denne modningsproces har stået på. P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling hvor intensitet og kompleksitet topper. Richard Geoffroy, tidligere Chef de Cave hos Dom Pérignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Pérignons udvikling, hvor den første P1 er opnået ved den første frigivelse – typisk 8-10 år fra høståret. På dette tidspunkt sælges den største del af produktionen, mens en mindre del forbliver i kælderen, og lagrer videre uden at være degorgeret. Med den ekstra tid, øges den indre aktivitet i flasken, og gæren overfører sin energi til vinen. 

Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen P2 på etiketterne, mens en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3. Der frigives kun ganske få flasker P3, og det er ofte flasker som har ventet 30, 40 eller 50 år, mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens dybe og cremede karakter, men stadig med god syre til at støtte på den fortsatte rejse. Geoffroy opsummerer forskellene på Plénitude således: P1 is all about harmony, P2 is about energy, P3 is about integration and complexity.

Med Dom Pérignon får du altid helt fantastisk champagne, som aldrig skuffer og som helt sikkert byder på en uforglemmelig smagsoplevelse.

Faktablad
LandFrankrig
Producent Moët & Chandon
RegionChampagne
Årgang2008
Volume75CL
DruerChardonnay, Pinot Noir
KategoriChampagne
Kollistørrelse6
KollitypeOCC

Robert Parker
The 2008 Dom Pérignon Rosé continues to drink brilliantly, exhibiting aromas of orange, red berries, pear, pastry, spices and some smoke with time in the glass. Full-bodied, charming, broad and fleshy, with pristine balance, it’s a seamless, complete and vinous Champagne of compelling purity and maturity.

James Suckling
This is a super Champagne with roses, strawberries and orange peel on the nose but then it's medium-boded with a raciness and beauty. Drink or hold.

Jeb Dunnuck
The 2008 Champagne Rosé is another elegant expression, offering notes of cardamom, strawberry, and dried flowers. The palate is dry and well-structured and is balanced and long on the finish, with notes of dried orange peel, redcurrant, and fantastic salinity. It has a great application at the table and should continue to improve over the next 15-20 years.

Vinous
The 2008 Dom Pérignon Rosé is magnificent. Rich and deep in the glass, the 2008 offers up an exotic mélange of aromas and flavors. Sweet red cherry, mint, orange peel and rose petal all grace this beguiling beauty. Bright acids and a little less still red Pinot (21%) than in most recent editions yields a Rosé  that is delicate and light on its feet, with less of the vinous intensity that marked vintages such as 2006. There is a classic feeling of austerity in the 2018 that is mesmerizing. (Originally published in May 2021)