Champagne Dom Pérignon Brut Rosé 2000 Magnum
Dom Pérignon Rosé udspringer af ønsket om at indfange Pinot Noir-druen i dens oprindelige udstråling og fange dens vitale kraft. Gennem omkring 9 tålmodige år i kælderen, bliver Dom Pérignon Rosé forvandlet til et mesterværk, som er utroligt raffineret, ukompliceret og med en beundringsværdig intensitet.
Bouqueten er fortryllende moden og dyb. I næsen flyder duften af hindbær og vilde jordbær, og bliver komplimenteret af noter af iris og viol. Vinen har en fantastisk fylde og saftighed, og føles silkeblød. Den har en flot mineralsk karakter over sig. Finishen bringer en mere stringent struktur med strejf af grønne blomster.
Dom Pérignon Rosé udspringer af ønsket om at indfange Pinot Noir-druen i dens oprindelige udstråling og fange dens vitale kraft. Gennem omkring 9 tålmodige år i kælderen, bliver Dom Pérignon Rosé forvandlet til et mesterværk, som er utroligt raffineret, ukompliceret og med en beundringsværdig intensitet.
Bouqueten er fortryllende moden og dyb. I næsen flyder duften af hindbær og vilde jordbær, og bliver komplimenteret af noter af iris og viol. Vinen har en fantastisk fylde og saftighed, og føles silkeblød. Den har en flot mineralsk karakter over sig. Finishen bringer en mere stringent struktur med strejf af grønne blomster.
Dom Pérignon laver legendarisk champagne, som er kendt verden over. Dette med god grund, for her går man ikke ned på kvaliteten, og derfor produceres der kun nye flasker de år, hvor druerne er helt ideelle, og hvor høsten har haft de bedste betingelser. Dom Pérignon byder udelukkende på vintage champagne, dvs. at champagnen fremstilles af høsten fra et enkelt år. Champagnehuset Moët & Chandon ejer Dom Pérignon, som er husets top cuvée. Den første produktion af Dom Pérignon fandt sted i 1921, og blev frigivet i 1936.
Dom Pérignon er opkaldt efter munken Dom Pierre Pérignon, som i 1700-tallet levede i klostret i byen Hautvillers i Champagne-regionen. Mange tror fejlagtigt, at munken ”opdagede champagne”, hvilket dog er en overdrivelse, da metoden til at fremstille champagne var kendt før hans tid. Han spillede dog en central rolle i forbedringen af vine i Champagne i hans tid. Champagnefremstillingen som vi nogenlunde kender den i dag, blev dog først rigtigt udviklet i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor en række opfindelser og forbedringer i fremstillingsmetoden fandt sted.
Hver årgang af Champagnen er helt unik, men er altid lavet på et blend af Pinot Noir og Chardonnay. Dom Pérignons Champagne har et fantastisk modningspotentiale. Man bruger udtrykket ”P1, P2 og P3” til at beskrive, hvor længe denne modningsproces har stået på. P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling hvor intensitet og kompleksitet topper. Richard Geoffroy, tidligere Chef de Cave hos Dom Pérignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Pérignons udvikling, hvor den første P1 er opnået ved den første frigivelse – typisk 8-10 år fra høståret. På dette tidspunkt sælges den største del af produktionen, mens en mindre del forbliver i kælderen, og lagrer videre uden at være degorgeret. Med den ekstra tid, øges den indre aktivitet i flasken, og gæren overfører sin energi til vinen.
Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen P2 på etiketterne, mens en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3. Der frigives kun ganske få flasker P3, og det er ofte flasker som har ventet 30, 40 eller 50 år, mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens dybe og cremede karakter, men stadig med god syre til at støtte på den fortsatte rejse. Geoffroy opsummerer forskellene på Plénitude således: P1 is all about harmony, P2 is about energy, P3 is about integration and complexity.
Med Dom Pérignon får du altid helt fantastisk champagne, som aldrig skuffer og som helt sikkert byder på en uforglemmelig smagsoplevelse.
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Moët & Chandon |
Region | Champagne |
Årgang | 2000 |
Volume | 150CL |
Druer | Chardonnay, Pinot Noir |
Kategori | Champagne |
Kollitype | OWC |
Robert Parker
The 2000 Dom Perignon Rose is a flashy, ripe Champagne that screams Pinot to a degree I have never encountered in another vintage of this wine. A dark, intense color leads to a Chambolle-like nose followed by endless red berries, flowers and spices, all backed up with plenty of muscle, richness and density. The wine continues to blossom on the palate, with utterly beguiling detail, clarity and polish, all qualities that resonate on the rich, expansive finish. The 2000 Dom Perignon Rose is 45% Chardonnay and 55% Pinot Noir, of which 25% is still Pinot. Geoffroy says his goal was to make a statement with the 2000 Dom Perignon Rose; he has done that?and so much more. In fact, the 2000 seems to signal a stylistic shift towards a more important, serious style of rose. This superb wine is not to be missed, but readers should note this is no easygoing rose, rather it is a Champagne that demands serious attention. The 2000 will test the limits of what readers expect from a Dom Perignon Rose, but the wine is simply marvelous. I loved it. This bottle was disgorged in 2008. Anticipated maturity: 2010-2025.
James Suckling
This great bottle of rosé was the debut wine for my birthday celebrations on Sunday night at Shanghai Lo restaurant in Hong Kong. I've always been a huge fan of DP rosé. It's rich and intense but never heavy and cloying like so many rose Champagnes. I was surprised how fresh and balanced the 2000 DP rosé still is considering the warm and sunny weather during the growing season. Hot and sunny years are seldom great years for Champagne. Yet this bottle is superb with creamy-textured sliced peaches, cranberries, petals and apples on the nose and palate. It was full-bodied with a enrapturing texture and an intense, flavorful finish.
Vinous
The 2000 Dom Pérignon Rosé is just starting to enter its first plateau of maturity. Sweet tobacco, mint, dried flowers, rose petal, game, licorice and tobacco add myriad shades of aromatic nuance. This is the first vintage in which former Chef de Caves Richard Geoffroy started bumping up the percentage of still Pinot in his quest to make a more vinous Rosé. Naturally, some of the sheer intensity the 2000 showed as a young wine has faded. More importantly, I find the 2000 in a transitional phase where it is settling into the next stage of its life. For that reason, I would prefer to cellar it for at least a few years.