Champagne Dom Pérignon Brut 2013 Gaveæske
I begyndelsen af 2013 blev vinmarkerne udsat for en kold, våd vinter, efterfulgt af et særligt regnfuldt forår. Vinstokkene var to uger bagud lige fra begyndelsen af plantens livscyklus og nåede ikke at indhente denne forsinkelse. Knopperne dukkede sent op, og vinstokkene blomstrede først i slutningen af juli, hvilket forstyrrede dannelsen af drueklaser.
Disse lange måneder præget af et overskud af regn blev efterfulgt af en af de varmeste og tørreste somre i de sidste to årtier, hvilket igen hæmmede vinstokkenes fotosyntesen. Så bragte september mere kraftig nedbør, efterfulgt af østenvinde, der på mirakuløs vis holdt druerne sunde, indtil de blev plukket. Høsten begyndte den 28. september og varede til den 15. oktober. Smagen på druerne afslørede en lovende balance mellem en god fyldig smag takket være det sommerlige vejr og en syrlighed, der er typisk for senhøstårgange.
Resultatet af de to modpoler med meget nedbør med en periode med tørke imellem varierede afhængigt af det specifikke terroir, hvor de fleste af vinmarkerne nyder godt af kalkholdige jorde, der fungerer som en buffer for vandet og Dom Pérignon’s Grands Cru’s og Premiers Cru’s vinmarker blev skånet.
Chardonnay druerne kommer fra Côte des Blancs og de afslørede således deres fulde pragt og udtrykte den rene elegance, der kendetegner denne drue.
Mere tilbageholdende var Pinot Noir fra Montagne de Reims med en præcis syre og en tydelig fasthed, der bidrager med blid rundhed.
Årgang 2013 fremhæver således den dobbelte dimension af Dom Pérignon’s kreative indsats. Den første er at samle de komplementære og modsatrettede aspekter af 2013, nemlig fyldig- og syrlighed. Her ligger det kreative element, der løfter balancen mellem de forskellige smage. At skabe disse kontraster er det, der præcist viser perspektivet for 2013 årgangen.
Duften
Den blide og runde duft folder sig ud som en paraply af farver. Det grønne af eukalyptus, mynte og vetiver, det gul-orange af mirabelle blommer, abrikos og appelsinblomst, det brune af peber, kardemomme og lakridsstænger og til sidst sølvfarvet saltvand og ristede mørke nuancer.
Smag
Mundfølelsen er elegant og udtrykker sig med præcision. Smagen er giver stor mundfylde. Den raffinerede og silkebløde tekstur bliver mere markant med tiden. Afslutningen er domineret af en saltholdighed, der efterlader en dyb eftersmag.
Skabelsen af 2013-årgangen afslører forskellen mellem Pinot Noir og Chardonnay, mellem syre og fylde. Den præcise og elegante duft blomstrer i en ekstremt delikat aromatisk balance med tre nuancer: først citrus, derefter en mere moden frugt og til sidst krydderier.
Dom Pérignon laver kun vintagechampagne, og hver årgang er en kreation, som er enestående og unik. Den udtrykker både årets karakter og Dom Pérignons stil. Plénitude 1 er indbegrebet af harmoni. Efter mindst 8 års bearbejdelse i kældrene frigives vinen.
Bouqueten er først kompleks og emmer af hvide blomster og mynte, efterfulgt af mere krydrede noter som røg og hvid peber. Der er fuldstændig balance mellem næse og gane. Frugten er udtalt og klar, og syren er bemærkelsesværdigt flot integreret.
En Champagne som aldrig skuffer.
I begyndelsen af 2013 blev vinmarkerne udsat for en kold, våd vinter, efterfulgt af et særligt regnfuldt forår. Vinstokkene var to uger bagud lige fra begyndelsen af plantens livscyklus og nåede ikke at indhente denne forsinkelse. Knopperne dukkede sent op, og vinstokkene blomstrede først i slutningen af juli, hvilket forstyrrede dannelsen af drueklaser.
Disse lange måneder præget af et overskud af regn blev efterfulgt af en af de varmeste og tørreste somre i de sidste to årtier, hvilket igen hæmmede vinstokkenes fotosyntesen. Så bragte september mere kraftig nedbør, efterfulgt af østenvinde, der på mirakuløs vis holdt druerne sunde, indtil de blev plukket. Høsten begyndte den 28. september og varede til den 15. oktober. Smagen på druerne afslørede en lovende balance mellem en god fyldig smag takket være det sommerlige vejr og en syrlighed, der er typisk for senhøstårgange.
Resultatet af de to modpoler med meget nedbør med en periode med tørke imellem varierede afhængigt af det specifikke terroir, hvor de fleste af vinmarkerne nyder godt af kalkholdige jorde, der fungerer som en buffer for vandet og Dom Pérignon’s Grands Cru’s og Premiers Cru’s vinmarker blev skånet.
Chardonnay druerne kommer fra Côte des Blancs og de afslørede således deres fulde pragt og udtrykte den rene elegance, der kendetegner denne drue.
Mere tilbageholdende var Pinot Noir fra Montagne de Reims med en præcis syre og en tydelig fasthed, der bidrager med blid rundhed.
Årgang 2013 fremhæver således den dobbelte dimension af Dom Pérignon’s kreative indsats. Den første er at samle de komplementære og modsatrettede aspekter af 2013, nemlig fyldig- og syrlighed. Her ligger det kreative element, der løfter balancen mellem de forskellige smage. At skabe disse kontraster er det, der præcist viser perspektivet for 2013 årgangen.
Duften
Den blide og runde duft folder sig ud som en paraply af farver. Det grønne af eukalyptus, mynte og vetiver, det gul-orange af mirabelle blommer, abrikos og appelsinblomst, det brune af peber, kardemomme og lakridsstænger og til sidst sølvfarvet saltvand og ristede mørke nuancer.
Smag
Mundfølelsen er elegant og udtrykker sig med præcision. Smagen er giver stor mundfylde. Den raffinerede og silkebløde tekstur bliver mere markant med tiden. Afslutningen er domineret af en saltholdighed, der efterlader en dyb eftersmag.
Skabelsen af 2013-årgangen afslører forskellen mellem Pinot Noir og Chardonnay, mellem syre og fylde. Den præcise og elegante duft blomstrer i en ekstremt delikat aromatisk balance med tre nuancer: først citrus, derefter en mere moden frugt og til sidst krydderier.
Dom Pérignon laver kun vintagechampagne, og hver årgang er en kreation, som er enestående og unik. Den udtrykker både årets karakter og Dom Pérignons stil. Plénitude 1 er indbegrebet af harmoni. Efter mindst 8 års bearbejdelse i kældrene frigives vinen.
Bouqueten er først kompleks og emmer af hvide blomster og mynte, efterfulgt af mere krydrede noter som røg og hvid peber. Der er fuldstændig balance mellem næse og gane. Frugten er udtalt og klar, og syren er bemærkelsesværdigt flot integreret.
En Champagne som aldrig skuffer.
Möet & Chandon har eksisteret siden 1743, hvor huset blev grundlagt af Claude Möet. Hans drøm var at servere en udsøgt champagne til det adle og prominente folk i Paris, hvilket blev en succes. Men det var først da hans barnebarn Jean-Remy Möet overtog huset, at Möet & Chandon for alvor blev kendt af verden. Jean-Remy blev endda kendt som manden, der introducerede champagne til verden. Han fik også Champagneimperiet, som siden da kun har vokset sig større – og har en imponerende årlig produktion i omegnen af 26 millioner flasker.
Den rige smag og farve i Möets champagne kommer af kombinationen af tre forskellige druesorter: Pinot Noir – som giver body, struktur og intensitet, Pinot Meunier – der bringer fedme og rundhed og Chardonnay – som giver syrlighed, elegance og friskhed. Druerne kommer fra vinmarker i alle de fem hovedområder i Champagne, og Möet udvælger kun de bedste. Champagneimperiets vinmarker udgør 200 af de 321 crus i regionen, herunder 17 grands crus og 32 af de 44 premiers crus. Noget af det, der er så unikt ved Champagne-området, er den karakteristiske mineralitet, som kommer fra det tykke lag af kalk og kridt, der nogle steder er over 100 meter. Den porøse kalk sikrer en god dræning og holder samtidigt på vandet, så vinstokken aldrig tørster. Om dagen opmagasinerer kalken solens varme og afgiver den igen til druerne i de kølige aften- og nattetimer.
Möet & Chandons inspiration og passion har altid været at dele succes og glamour med verden, hvilket de har gjort i næsten tre århundrede, og fortsat gør den dag i dag. Deres champagne rimer på fest og glade dage. Nyd den til livets specielle øjeblikke – store som små.
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Moët & Chandon |
Region | Champagne |
Årgang | 2013 |
Volume | 75CL |
Druer | Chardonnay, Pinot Noir |
Kategori | Champagne |
Kollistørrelse | 6 |
Kollitype | OCC |
Robert Parker
Disgorged in October 2022, the 2013 Dom Pérignon is a charming and elegant vintage for this cuvée. It reveals complex aromas of buttery pastry, spices, citrus oil, almonds, honey and, with aeration, a touch of smoke. The palate is medium to full-bodied, perfectly balanced, with a chiseled and tightly wound profile. The long, cool growing season has brought freshness and a delicate earthy note to the finish.
James Suckling
A driven and serious DP with aromas of chalk, biscuits, apricot stones and lemons. Some spice and dried flowers, too. So sleek and sophisticated. Elegant. Yet, it’s long and powerful, with a sharp minerality. Tight and precise. Reminds me of bottles from the 1980s, such as 1988. It really takes off. Disgorged October 2021. Drinkable on release in January 2023, but better in a couple of years. A DP for the cellar.
Vinous
The 2013 Dom Pérignon is pretty closed right now. Deep and layered, the 2013 shows quite a bit of density today. It's a typical wine for this vintage, a year marked by a warm summer but a late harvest because the growing season got off to a late start. The 2013 is finally starting to open a bit and show some textural breadth, but it remains on the reticent side.