Champagne Dom Pérignon Brut 2010 Magnum
Dom Pérignon 2010 er en vintage-champagne fra det anerkendte champagnehus Moët & Chandon og et eksempel på husets evne til at skabe stor vin, selv i udfordrende årgange. 2010 var præget af uforudsigeligt vejr med intens varme og regn under høsten, hvilket krævede streng selektion af druerne for at sikre den høje kvalitet.
Champagnen er lavet på en blanding af pinot noir og chardonnay i næsten lige store andele, hvilket giver en harmonisk balance mellem kraft og elegance. Smagsprofilen er rig og kompleks med noter af moden frugt som pære, abrikos og citrus. Disse ledsages af hints af hvide blomster, ristet brød og en underliggende mineralitet. Vinen har en levende friskhed og en lang eftersmag.
Efter mere end otte års modning på flasken i Dom Pérignons kældre har vinen udviklet en ekstra dybde og finesse, der løfter den til et højt niveau. Den er ideel at servere ved 10-12 grader og egner sig særligt godt til retter som skaldyr, lette fiskeretter og måltider med cremede saucer.
Dom Pérignon 2010 har også potentiale til yderligere lagring, hvor dens karakter vil udvikle sig og afsløre nye nuancer.
Dom Pérignon 2010 er en vintage-champagne fra det anerkendte champagnehus Moët & Chandon og et eksempel på husets evne til at skabe stor vin, selv i udfordrende årgange. 2010 var præget af uforudsigeligt vejr med intens varme og regn under høsten, hvilket krævede streng selektion af druerne for at sikre den høje kvalitet.
Champagnen er lavet på en blanding af pinot noir og chardonnay i næsten lige store andele, hvilket giver en harmonisk balance mellem kraft og elegance. Smagsprofilen er rig og kompleks med noter af moden frugt som pære, abrikos og citrus. Disse ledsages af hints af hvide blomster, ristet brød og en underliggende mineralitet. Vinen har en levende friskhed og en lang eftersmag.
Efter mere end otte års modning på flasken i Dom Pérignons kældre har vinen udviklet en ekstra dybde og finesse, der løfter den til et højt niveau. Den er ideel at servere ved 10-12 grader og egner sig særligt godt til retter som skaldyr, lette fiskeretter og måltider med cremede saucer.
Dom Pérignon 2010 har også potentiale til yderligere lagring, hvor dens karakter vil udvikle sig og afsløre nye nuancer.
Dom Pérignon laver legendarisk champagne, som er kendt verden over. Dette med god grund, for her går man ikke ned på kvaliteten, og derfor produceres der kun nye flasker de år, hvor druerne er helt ideelle, og hvor høsten har haft de bedste betingelser. Dom Pérignon byder udelukkende på vintage champagne, dvs. at champagnen fremstilles af høsten fra et enkelt år. Champagnehuset Moët & Chandon ejer Dom Pérignon, som er husets top cuvée. Den første produktion af Dom Pérignon fandt sted i 1921, og blev frigivet i 1936.
Dom Pérignon er opkaldt efter munken Dom Pierre Pérignon, som i 1700-tallet levede i klostret i byen Hautvillers i Champagne-regionen. Mange tror fejlagtigt, at munken ”opdagede champagne”, hvilket dog er en overdrivelse, da metoden til at fremstille champagne var kendt før hans tid. Han spillede dog en central rolle i forbedringen af vine i Champagne i hans tid. Champagnefremstillingen som vi nogenlunde kender den i dag, blev dog først rigtigt udviklet i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor en række opfindelser og forbedringer i fremstillingsmetoden fandt sted.
Hver årgang af Champagnen er helt unik, men er altid lavet på et blend af Pinot Noir og Chardonnay. Dom Pérignons Champagne har et fantastisk modningspotentiale. Man bruger udtrykket ”P1, P2 og P3” til at beskrive, hvor længe denne modningsproces har stået på. P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling hvor intensitet og kompleksitet topper. Richard Geoffroy, tidligere Chef de Cave hos Dom Pérignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Pérignons udvikling, hvor den første P1 er opnået ved den første frigivelse – typisk 8-10 år fra høståret. På dette tidspunkt sælges den største del af produktionen, mens en mindre del forbliver i kælderen, og lagrer videre uden at være degorgeret. Med den ekstra tid, øges den indre aktivitet i flasken, og gæren overfører sin energi til vinen.
Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen P2 på etiketterne, mens en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3. Der frigives kun ganske få flasker P3, og det er ofte flasker som har ventet 30, 40 eller 50 år, mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens dybe og cremede karakter, men stadig med god syre til at støtte på den fortsatte rejse. Geoffroy opsummerer forskellene på Plénitude således: P1 is all about harmony, P2 is about energy, P3 is about integration and complexity.
Med Dom Pérignon får du altid helt fantastisk champagne, som aldrig skuffer og som helt sikkert byder på en uforglemmelig smagsoplevelse.
Land | Frankrig |
---|---|
Producent | Moët & Chandon |
Region | Champagne |
Årgang | 2010 |
Volume | 150CL |
Druer | Chardonnay, Pinot Noir |
Kategori | Champagne |
Kollistørrelse | 3 |
Kollitype | OCC |
James Suckling
Mineral and stone and steel. Dried flowers. Lots of dried fruits such as peaches. Apricot. So much intense fruit character. Wild flavors and complexity. A real pastry shop in the glass here. Full but not heavy. Wonderful flavors. Exotic. Drink now or hold.