Champagne Dom Pérignon Brut 1996

Dom Pérignon 1996 er er kendt for at kombinere kraft og elegance, hvilket skyldes de særlige vejrforhold dette år i Champagne-regionen.

Champagnen byder på en kompleks smagsprofil med noter af modne citrusfrugter, tørrede abrikoser, ristet brød og nødder. Disse smage understøttes af en markant mineralitet og en frisk syre, som balancerer helhedsindtrykket. Boblerne er fine og vedvarende, hvilket skaber en blød og behagelig tekstur i munden.

1996 var et unikt år, hvor druerne, primært Pinot Noir og Chardonnay, opnåede både højt sukkerindhold og en høj syre. Denne sjældne kombination blev udnyttet til at skabe en vin med exceptionel dybde og kompleksitet, forstærket af en lang flaskelagring på gærresterne.

Vinen bør serveres ved 10-12 grader Celsius for at fremhæve dens nuancer og passer godt til sofistikerede retter som hummer, trøfler eller lagrede oste. Med korrekt opbevaring har Dom Pérignon 1996 potentiale for yderligere udvikling, hvilket vil tilføje endnu større dybde over tid.

Denne årgang er særligt eftertragtet blandt samlere og kendere, der værdsætter dens høje kvalitet. 

Dom Pérignon 1996 er er kendt for at kombinere kraft og elegance, hvilket skyldes de særlige vejrforhold dette år i Champagne-regionen.

Champagnen byder på en kompleks smagsprofil med noter af modne citrusfrugter, tørrede abrikoser, ristet brød og nødder. Disse smage understøttes af en markant mineralitet og en frisk syre, som balancerer helhedsindtrykket. Boblerne er fine og vedvarende, hvilket skaber en blød og behagelig tekstur i munden.

1996 var et unikt år, hvor druerne, primært Pinot Noir og Chardonnay, opnåede både højt sukkerindhold og en høj syre. Denne sjældne kombination blev udnyttet til at skabe en vin med exceptionel dybde og kompleksitet, forstærket af en lang flaskelagring på gærresterne.

Vinen bør serveres ved 10-12 grader Celsius for at fremhæve dens nuancer og passer godt til sofistikerede retter som hummer, trøfler eller lagrede oste. Med korrekt opbevaring har Dom Pérignon 1996 potentiale for yderligere udvikling, hvilket vil tilføje endnu større dybde over tid.

Denne årgang er særligt eftertragtet blandt samlere og kendere, der værdsætter dens høje kvalitet. 

Dom Pérignon laver legendarisk champagne, som er kendt verden over. Dette med god grund, for her går man ikke ned på kvaliteten, og derfor produceres der kun nye flasker de år, hvor druerne er helt ideelle, og hvor høsten har haft de bedste betingelser. Dom Pérignon byder udelukkende på vintage champagne, dvs. at champagnen fremstilles af høsten fra et enkelt år. Champagnehuset Moët & Chandon ejer Dom Pérignon, som er husets top cuvée. Den første produktion af Dom Pérignon fandt sted i 1921, og blev frigivet i 1936.

Dom Pérignon er opkaldt efter munken Dom Pierre Pérignon, som i 1700-tallet levede i klostret i byen Hautvillers i Champagne-regionen. Mange tror fejlagtigt, at munken ”opdagede champagne”, hvilket dog er en overdrivelse, da metoden til at fremstille champagne var kendt før hans tid. Han spillede dog en central rolle i forbedringen af vine i Champagne i hans tid. Champagnefremstillingen som vi nogenlunde kender den i dag, blev dog først rigtigt udviklet i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor en række opfindelser og forbedringer i fremstillingsmetoden fandt sted.

Hver årgang af Champagnen er helt unik, men er altid lavet på et blend af Pinot Noir og Chardonnay. Dom Pérignons Champagne har et fantastisk modningspotentiale. Man bruger udtrykket ”P1, P2 og P3” til at beskrive, hvor længe denne modningsproces har stået på. P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling hvor intensitet og kompleksitet topper. Richard Geoffroy, tidligere Chef de Cave hos Dom Pérignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Pérignons udvikling, hvor den første P1 er opnået ved den første frigivelse – typisk 8-10 år fra høståret. På dette tidspunkt sælges den største del af produktionen, mens en mindre del forbliver i kælderen, og lagrer videre uden at være degorgeret. Med den ekstra tid, øges den indre aktivitet i flasken, og gæren overfører sin energi til vinen. 

Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen P2 på etiketterne, mens en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3. Der frigives kun ganske få flasker P3, og det er ofte flasker som har ventet 30, 40 eller 50 år, mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens dybe og cremede karakter, men stadig med god syre til at støtte på den fortsatte rejse. Geoffroy opsummerer forskellene på Plénitude således: P1 is all about harmony, P2 is about energy, P3 is about integration and complexity.

Med Dom Pérignon får du altid helt fantastisk champagne, som aldrig skuffer og som helt sikkert byder på en uforglemmelig smagsoplevelse.

Faktablad
LandFrankrig
Producent Moët & Chandon
RegionChampagne
Årgang1996
Volume75CL
DruerChardonnay, Pinot Noir
KategoriChampagne
KollitypeOCC

Robert Parker
The brilliant 1996 Dom Perignon, which has largely disappeared from the marketplace, may be the finest young example of DP I have ever tasted. Notes of crushed rocks, honeysuckle, lemon oil, orange marmalade, and white pear provide a stunning aromatic display as well as palate impression. Great acidity and huge flavor intensity backed up by vibrant acidity make this an exquisite Champagne. It should drink well for 20-25 years, possibly longer. Readers should remember that the 1971 Dom Perignon Rose is still drinking exquisitely. I recently had the 1969 and 1970 Dom Perignons (from magnum), and both were drinking brilliantly. It makes one realize just how long-lived these wines can be. Production is confidential, but there must be hundreds of thousands of cases of Dom Perignon since it available in most of the world’s luxury hotels and restaurants.