Champagne Dom Pérignon Brut 1995 Gaveæske

Årgang 1995 er kendt for sin finesse og struktur, skabt under optimale vejrforhold, der resulterede i fremragende druer med både modenhed og friskhed.  

Vinen er en elegant blanding af Chardonnay og Pinot Noir, hvor balancen mellem frugtighed, syre og kompleksitet er i fokus. Den byder på subtile aromaer af citrus, hvide blomster og stenfrugt, ledsaget af dybere noter af brioche, ristede mandler og mineralske undertoner. På ganen fremstår vinen velafbalanceret med en cremet tekstur, livlige bobler og en lang, raffineret eftersmag.  

Dom Pérignon Brut 1995 kan nydes som aperitif eller serveres med retter som skaldyr, fisk, kaviar eller lette fjerkræretter. Den optimale serveringstemperatur er 8-10 °C for at fremhæve dens komplekse smagsnuancer.  

 

Årgang 1995 er kendt for sin finesse og struktur, skabt under optimale vejrforhold, der resulterede i fremragende druer med både modenhed og friskhed.  

Vinen er en elegant blanding af Chardonnay og Pinot Noir, hvor balancen mellem frugtighed, syre og kompleksitet er i fokus. Den byder på subtile aromaer af citrus, hvide blomster og stenfrugt, ledsaget af dybere noter af brioche, ristede mandler og mineralske undertoner. På ganen fremstår vinen velafbalanceret med en cremet tekstur, livlige bobler og en lang, raffineret eftersmag.  

Dom Pérignon Brut 1995 kan nydes som aperitif eller serveres med retter som skaldyr, fisk, kaviar eller lette fjerkræretter. Den optimale serveringstemperatur er 8-10 °C for at fremhæve dens komplekse smagsnuancer.  

 

Dom Pérignon laver legendarisk champagne, som er kendt verden over. Dette med god grund, for her går man ikke ned på kvaliteten, og derfor produceres der kun nye flasker de år, hvor druerne er helt ideelle, og hvor høsten har haft de bedste betingelser. Dom Pérignon byder udelukkende på vintage champagne, dvs. at champagnen fremstilles af høsten fra et enkelt år. Champagnehuset Moët & Chandon ejer Dom Pérignon, som er husets top cuvée. Den første produktion af Dom Pérignon fandt sted i 1921, og blev frigivet i 1936.

Dom Pérignon er opkaldt efter munken Dom Pierre Pérignon, som i 1700-tallet levede i klostret i byen Hautvillers i Champagne-regionen. Mange tror fejlagtigt, at munken ”opdagede champagne”, hvilket dog er en overdrivelse, da metoden til at fremstille champagne var kendt før hans tid. Han spillede dog en central rolle i forbedringen af vine i Champagne i hans tid. Champagnefremstillingen som vi nogenlunde kender den i dag, blev dog først rigtigt udviklet i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor en række opfindelser og forbedringer i fremstillingsmetoden fandt sted.

Hver årgang af Champagnen er helt unik, men er altid lavet på et blend af Pinot Noir og Chardonnay. Dom Pérignons Champagne har et fantastisk modningspotentiale. Man bruger udtrykket ”P1, P2 og P3” til at beskrive, hvor længe denne modningsproces har stået på. P står for Plénitude og markerer de højdepunkter i enhver årgangs udvikling hvor intensitet og kompleksitet topper. Richard Geoffroy, tidligere Chef de Cave hos Dom Pérignon, taler typisk om 3 plénitudes i Dom Pérignons udvikling, hvor den første P1 er opnået ved den første frigivelse – typisk 8-10 år fra høståret. På dette tidspunkt sælges den største del af produktionen, mens en mindre del forbliver i kælderen, og lagrer videre uden at være degorgeret. Med den ekstra tid, øges den indre aktivitet i flasken, og gæren overfører sin energi til vinen. 

Disse vine smages løbende af Geoffroy og hans team, og når de vurderer, at det næste højdepunkt er nået, degorgeres et antal flasker til frigivelse med angivelsen P2 på etiketterne, mens en lille smule beholdes i kælderen med henblik på at kunne præsentere det ultimative højdepunkt: P3. Der frigives kun ganske få flasker P3, og det er ofte flasker som har ventet 30, 40 eller 50 år, mens gærresterne beskyttede mod iltning og forstærker moussens dybe og cremede karakter, men stadig med god syre til at støtte på den fortsatte rejse. Geoffroy opsummerer forskellene på Plénitude således: P1 is all about harmony, P2 is about energy, P3 is about integration and complexity.

Med Dom Pérignon får du altid helt fantastisk champagne, som aldrig skuffer og som helt sikkert byder på en uforglemmelig smagsoplevelse.

Faktablad
LandFrankrig
Producent Moët & Chandon
RegionChampagne
Årgang1995
Volume75CL
DruerChardonnay, Pinot Noir
KategoriChampagne
KollitypeOCC

Vinous
The 1995 Dom Pérignon P2 is an under the radar gem from Dom Pérignon. Wonderfully open-knit, deep and expressive, the 1995 captivates all the senses with its heady, arrestingly beautiful personality. Chamomile, dried pear, orchard fruit and dried flowers all open up, but it is the wine’s total balance and harmony that stand out most. The 1995 has enough energy and vibrancy to drink well for many years to come. Simply put, the 1995 is a fabulous wine. I absolutely loved it.

James Suckling
A super-complex Champagne with chewy tension. Aromas of coffee beans, lemon peel, burnt sugar, chalky minerality, barley candy and tarte tatin. Fine pinprick bubbles with flavors of lemon leaves, aspirin and Mirabelle plums, plus a touch of grapefruit bitterness keeping the tension. Zesty yet integrated chewy acidity and a medium body with a toasted finish. Drink of hold.