Ceritas Trout Gulch Vineyard Chardonnay / Santa Cruz Mountains 2018

649,00 399,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Hvid California Central Coast Ceritas 2018 San Francisco Bay 75CL
93+ Vinous

Trout Gulch Vineyard blev plantet tilbage i 1977 i Santa Cruz Mountains ganske tæt på kysten. Så de sandede jordforhold her er med til at give vinen et let saltet strejf fra havet, hvilket slet ikke er så tosset … især ikke, hvis du er ved at gå lidt død i de meget tunge Chardonnay-vine.

Winemaker John Raytek presser klaserne hele og fermenterer på store tønder. Vinen modner derefter 10 måneder på neutrale fade og til sidst 6 måneder på stål for at falde helt til ro.

Duften kommer med frisk citron, lime, grape sammen med knuste sten, skiffer og kalk. I munden kommer det let salte islæt tydeligt frem med citrusfrugter, æbler, hyldeblomst og antydninger af mint. Super blæret Chardonnay, som har rundt 10 fremragende år i sig endnu.

Vinous
The 2018 Chardonnay Trout Gulch Vineyard is very tight and reticent today, even for within the context of this site. Bright saline notes lend energy to a taut Chardonnay that is only showing some of its potential today. A bit of air softens the contours and brings out lovely inner perfume in the candied lemon peel and floral notes. I imagine the Trout Gulch will benefit quite a bit from time in bottle.

Ceritas er en af de ypperste eksponenter for en ny vintrend i Californien. I stedet for vine med høj alkohol og masser af fadpræg, går Ceritas en anden vej og skaber mere mineralske vine med så lidt indgriben som muligt … både i markerne og i produktionen. I det hele taget er alt hos Ceritas lagt minimalistisk an. Eksempelvis er det alene ejerne winemaker John Raytek og hans hustru Phoebe Bass, der arbejder med vinen. Med andre ord er der nul ansatte – bortset fra når der skal høstes.

Selvom de kun er to, gør de det fremragende. Og da USA's førende restauranter gik sammen om at kåre de bedste vine fra den nye generation strøg Ceritas helt op i toppen. Sindssygt godt gået, når man økonomisk er startet fra absolut scratch i 2005 og ikke har haft nogle investorer til at give det hele et ordentligt skub.

Når man ikke har råd til fejltagelser, er det klogt fra start at vide, hvad man har med at gøre. Og det vidste både John og Phoebe. Førstnævnte var i en ung alder uddannet sommelier, men bevægede sig over i winemaker-faget og havde slået sine folder som konsulent hos en lang række vinproducenter inden Ceritas … afsluttende med et par år som winemaker hos Rhys Vinyards. Phoebe er i bogstaveligste forstand vokset op på en vinmark, som datter af Sue og Dirk Bass, der lægger navn og ejerskab til Porter Bass Vineyard. Efterfølgende har Phoebe studeret vindyrkning på skolebænken og hvad hun ikke ved om emnet er ikke værd at vide.

Den langsomme organiske vækst har medført, at John og Phoebe endnu ikke ejer egne vinmarker, men enten leaser parceller på andres vinmarker, hvor de selv står for dyrkningen eller også køber druer fra partnere. Uanset om det er den ene eller anden løsning, kommer druerne fra nogle af de absolut bedste marker i West Sonoma County, der ligger tæt på kysten og har ret forskellige jordbundsforhold. Ikke mindst markerne oppe i Santa Cruz Mountains, hvor jorden er ekstremt stenet, udfordrer vinstokkene i deres jagt på næring … hvilket der kommer nogle særdeles spændende vine ud af.

Mængderne er af naturlige årsager små og det meste bliver på den anden side af Atlanten. Så vi er faktisk ganske stolte af at kunne præsentere dig for en meget stor del af Ceritas’ line-up. Glæd dig til Chardonnay og Pinot Noir med et klokkerent udtryk med masser af særpræg. Og glæd dig til en fantastisk Cabernet i en stil, som er ganske anderledes for Californien. Men som sagt … mængderne er små og Ceritas vinder nye fans hver eneste dag. Så vent ikke for længe.

Har du lyst til at høre mere om Ceritas, skal du klart lægge vejen forbi YouTube og se den her:

https://www.youtube.com/watch?v=QLZFYc3j6z0