Ceritas Hellenthal “old shop block” Pinot Noir / Sonoma Coast 2018

895,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Ceritas 2018 Sonoma County 75CL
95 Vinous
96 Robert Parker

For mange er det her favoritten blandt Ceritas’ mange fremragende Pinot Noir skabelser. Druerne kommer fra en af de ældste Pinot Noir marker på Sonoma Coast strækningen og jorden er især rig på sandsten og jern, hvilket er med til at skille den ud.

Winemaker John Raytek valgte at bevare 70% af drueklaserne hele under presning og fermentering, hvilket han skal have varm tak for. For resultatet er alt andet end kedeligt.

Duften åbner op for mørke kirsebær, blodappelsin, vilde jordbær, tjære, krydderier og faktisk også cola. Smagen gentager de mørke kirsebær og de vilde jordbær, som her får følgeskab af tranebær, tørrede roser, timian, rosmarin og en lækker let saltet mineralitet.

John Raytek anbefaler at give den 3 års tid i kælderen, men vi synes, at den allerede nu kalder på et glas mere.

Vinous 
The 2018 Pinot Noir Hellenthal Vineyard Old Shop Block is powerful and soaring in feel. It is another wine that is going to require quite a bit of patience. Even with some bottle age, I expect the Hellenthal will always remain taut and energetic in feel, but it also clearly has the fruit density to balance things out. Mint, sage, dried flowers and sweet red berry fruit emerge, but only with quite a bit of air. I very much like the weight and density here. The Hellenthal is a blend of three blocks off the property, vinified separately, and then assembled.

Robert Parker
Medium ruby, the 2018 Pinot Noir Hellenthal Old Shop Block comes from the Hellenthal vineyard, contiguous to the Hirsch property. The "Old Shop Block" contains the oldest self-rooted Pinot Noir vines on the Sonoma Coast. The nose is like a flower unfurling, beginning with floral perfume, segueing to tea leaves and nori and again to rhubarb and blackberry fruit. The medium-bodied palate is still tightly wound at this early stage but features loads of crunchy, spicy fruits with a gently chalky frame and long, layered and fresh finish.

Ceritas er en af de ypperste eksponenter for en ny vintrend i Californien. I stedet for vine med høj alkohol og masser af fadpræg, går Ceritas en anden vej og skaber mere mineralske vine med så lidt indgriben som muligt … både i markerne og i produktionen. I det hele taget er alt hos Ceritas lagt minimalistisk an. Eksempelvis er det alene ejerne winemaker John Raytek og hans hustru Phoebe Bass, der arbejder med vinen. Med andre ord er der nul ansatte – bortset fra når der skal høstes.

Selvom de kun er to, gør de det fremragende. Og da USA's førende restauranter gik sammen om at kåre de bedste vine fra den nye generation strøg Ceritas helt op i toppen. Sindssygt godt gået, når man økonomisk er startet fra absolut scratch i 2005 og ikke har haft nogle investorer til at give det hele et ordentligt skub.

Når man ikke har råd til fejltagelser, er det klogt fra start at vide, hvad man har med at gøre. Og det vidste både John og Phoebe. Førstnævnte var i en ung alder uddannet sommelier, men bevægede sig over i winemaker-faget og havde slået sine folder som konsulent hos en lang række vinproducenter inden Ceritas … afsluttende med et par år som winemaker hos Rhys Vinyards. Phoebe er i bogstaveligste forstand vokset op på en vinmark, som datter af Sue og Dirk Bass, der lægger navn og ejerskab til Porter Bass Vineyard. Efterfølgende har Phoebe studeret vindyrkning på skolebænken og hvad hun ikke ved om emnet er ikke værd at vide.

Den langsomme organiske vækst har medført, at John og Phoebe endnu ikke ejer egne vinmarker, men enten leaser parceller på andres vinmarker, hvor de selv står for dyrkningen eller også køber druer fra partnere. Uanset om det er den ene eller anden løsning, kommer druerne fra nogle af de absolut bedste marker i West Sonoma County, der ligger tæt på kysten og har ret forskellige jordbundsforhold. Ikke mindst markerne oppe i Santa Cruz Mountains, hvor jorden er ekstremt stenet, udfordrer vinstokkene i deres jagt på næring … hvilket der kommer nogle særdeles spændende vine ud af.

Mængderne er af naturlige årsager små og det meste bliver på den anden side af Atlanten. Så vi er faktisk ganske stolte af at kunne præsentere dig for en meget stor del af Ceritas’ line-up. Glæd dig til Chardonnay og Pinot Noir med et klokkerent udtryk med masser af særpræg. Og glæd dig til en fantastisk Cabernet i en stil, som er ganske anderledes for Californien. Men som sagt … mængderne er små og Ceritas vinder nye fans hver eneste dag. Så vent ikke for længe.

Har du lyst til at høre mere om Ceritas, skal du klart lægge vejen forbi YouTube og se den her:

https://www.youtube.com/watch?v=QLZFYc3j6z0