De Villiers Vineyard blev beplantet med Pinot Noir for lidt over 20 år siden og er kendt for at give mørke, dybe vine med masser af frugt, intensitet og finesse. Og 2014 er bestemt ingen undtagelse.
Winemaker Mike Waller valgte at presse halvdelen af klaserne uden at afstilke og lod vinen finde sit jeg i 18 måneder på franske egefade, hvoraf godt en tredjedel var helt nye.
Når du stikker næsen i glasset, bliver du hilst velkommen af solbær, røde kirsebær, blommer der har selskab af kamille, lavendler og violer. Smagen arbejder i lag og gentager mange af duftens noter, men supplerer med blandt andet modne ribs og kakao. Finishen er en af dem, der stjæler opmærksomheden og bare bliver ved … nu og om 10 år.
Jeb Dunnuck
The 2014 Pinot Noir de Villiers Vineyard is young and backward, with lots of black cherries, currants, sappy underbrush and forest floor aromas and flavors. It doesn’t have the seamless texture or opulence found in the Selleck or Ryan, yet has a stacked mid-palate, firm, present tannin, and a great finish. I wouldn’t touch bottles for at least 3-5 years.
Vinous
One of the highlights in this range, the 2014 Pinot Noir de Villiers Vineyard is absolutely gorgeous. Deep, pliant and exquisitely layered, the 2014 possesses exceptional finesse. The purity of the fruit here is striking. Dark red cherry, plum, violet and lavender are some of the many nuances that flesh out in the glass. The 50% whole clusters are barely perceptible. In 2015, the de Villiers is all finesse.
Josh Jensen er manden bag Calera og en af de helt store pionerer inden for californisk vin. Hyldet og hædret som nærmest kun Robert Mondavi og manden der om nogen bragte Pinot Noir til Californien og gjorde den til, hvad den er i dag. Og når Parker kalder ens vine for Californiens svar på Romanée-Conti, så har man gjort det helt pænt.
Alle de fremragende producenter af amerikansk Pinot Noir, som du finder på denne side, var næppe nået så langt, hvis det ikke var fordi, at Josh Jensen havde vist vejen i starten af 70’erne, hvor ingen turde give sig i kast med den noget sarte drue.
Men Josh Jensen turde. Hans studier på Yale og Oxford, havde bragt ham til Bourgogne, hvor han blandt andet hjalp til under høsten hos førnævnte Romanée-Conti. Her nåede hans interesse for vin forståeligt nok nye højder og det følgende år lærte han alt om dyrkning af Pinot Noir hos Domaine Dujac.
Han lærte blandt andet, at Pinot Noir trives allerbedst i jord, der har et højt indhold af kalksten. Så hjemme i Californien brugte han hele to år på at finde mark, der var tilstrækkelig rig på kalksten og som samtidig lå i det rette klima med både sol og kulde.
Han fandt omsider, hvad han ledte efter 600 meter oppe i højderne på Mount Harlan, som på det tidspunkt overhovedet ikke var dyrket. I 1975 etablerede han sine tre første marker – Jensen, Reed og Selleck – på et tidspunkt, hvor der hverken var anlagt vej eller etableret elektricitet og telefon på stedet. Men Josh Jensen var ligeglad. Markerne skulle ligge dér og sådan blev det.
1979 var første årgang og resten er historie. Vinkritikerne lagde sig fladt ned over, at det var lykkedes ham at få så gode resultater ud af måske den vanskeligste drue af alle. Sidenhen udbyggede han med flere vinmarker med både Pinot Noir og Chardonnay … og sågar Aligoté.
For cirka 10 år siden kom Mike Waller til for at assistere Josh Jensen. Mike Waller havde blandt andet været hos David Bruce og Beringer og i dag er det Waller, der er ansvarlig winemaker hos Calera. Han har bibeholdt den meget burgundiske stil, hvor du både får frugt men også en større friskhed og mineralitet, end du oplever så mange andre steder.
For godt et år siden solgte Josh Jensen sit livsværk til Duckhorn Wine Company, hvilket blot betyder, at der er kommet endnu større kapital bag bestræbelser på at skabe højeste kvalitet. Vi giver dig her muligheden for at smage en lang række af Caleras Pinot Noir vine plus deres Chardonnay, som giver mindelser om noget af det absolut bedste Chablis. Så glæd dig! Og når du smager vinen, så send lige en venlig tanke til en sand legende og pionér – Josh Jensen.