BOND Pluribus 2018

Lagerstatus: På lager

Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast BOND 2018 Napa Valley 75CL
97-100 Robert Parker
99 Vinous

En konstant top-performer og den mest maskuline og powerfulde af vinene fra BOND. Winemaker Cory Empting får druerne fra stejle marker, der er omkransede af nåletræer højt oppe på Spring Mountains. Netop nåletræerne er med til at give Pluribus sin særlige karakter.

BOND-teamet bruger tønder både til gæring og modning – de fleste er nye – som de også gør med Harlan Estate. Resultatet er en mørk og fantastisk dyb vin, men hvor alt hænger perfekt sammen.

Duften sparker nærmest benene væk under én. Tørrede mørke kirsebær, cassis, nyristet kaffe og lakrids blander sig på bedste vis med salvie, lavendel, blyant og tobak. Svært ikke lige at dufte et par gange mere inden der smages. I munden føles vinen super koncentreret og smagen kommer med en symfoni af rød og mørk frugt, blodappelsin, krydderier, tobak, røg, tjære og en lille hilsen fra nåletræerne omkring marken. Det spiller max … år efter år. 

Robert Parker
From a vineyard located on Spring Mountain, the 2018 Pluribus (a barrel sample) reveals a deep garnet-purple. Youthfully reticent, it needs a fair bit of coaxing to reveal gorgeous notions of wild blueberries, ripe black plums and warm cassis plus hints of tilled earth, truffles, menthol and tobacco leaf. The full-bodied palate is densely packed with tightly wound black and blue fruit layers, supported by firm, grainy tannins and great tension, finishing very long with loads of earthy/savory sparks.

Manden bag BOND er ingen ringere end Bill Harlan – en af de helt store kanoner i Napa Valley og skaberen af berømte Harlan Estate. Harlan er en mand med visioner og hans første inden for vin var at skabe et 1. cru winery i Napa Valley.

Derfor grundlagde han i 1984 Harlan Estate, men helt frem til 1990 solgte han ikke sin vin kommercielt. Tiden frem til 1990 brugte han sammen med sit team på at optimere hver en detalje. Og for at blive endnu bedre købte han Merryvale Vineyards - også i Napa. Her var hans tro følgesvend, wine growing director Bill Levy, med på holdet og det var under arbejdet med Merryvale, at de to fostrede en ny vision, som blev til BOND-vinene, efter de havde solgt Merryvale igen.

Tanken var at skabe en serie af rene enkeltmark Cabernet Sauvignon vine fra nøje udvalgte marker. Vine hvor der i bedste Harlan-stil ikke var sparet på noget af nogen art. Det blev til den forrygende BOND-serie, som i dag tæller 5 fantastiske enkeltmarksvine og andenvinen Matriarch. Det er vine, som trods dét de er på ren Cabernet Sauvignon, er ganske forskellige i deres udtryk, hvilket leder tilbage til tydelige forskelle i markernes beliggenhed og jordbundsforhold.

Harlan ejer ikke vinmarkerne, men for ikke at overlade noget til tilfældighederne, er det hans hold, som totalt styrer arbejdet med dem. Og det er her, der virkelig sker en forskel. Men det tager tid. Og først efter 5-7 år er marken oppe på et niveau, hvor frugten bliver indlemmet i BOND-porteføljen.

Vinen bliver produceret på BONDs eget winery i Oakville, hvor det er winemaker Cory Empting fra Harlan Estate, der også står i spidsen her … med de vildeste resultater til følge. Det er et særsyn at en BOND-vin scorer under 95 points, hvilket er overmåde imponerende med tanke på, hvor mange vine, der trods alt er i serien.  

Mængderne er yderst begrænsede, så vi jubeldanser stadig over at have fået fingre i alle BOND-vinene. Flere af dem kræver lidt længere tid på hylden, hvilket vi lige anfører under den enkelte vin. Men når de er drikkeklar … så begynder man lidt at tro på, at der faktisk er en vingud.