BOND St. Eden 2016

Lagerstatus: På lager

Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast BOND 2016 Napa Valley 75CL
100 Jeb Dunnuck
98 Robert Parker
98 Vinous
98 James Suckling

Bragende elegant sag fra de lavest liggende og mindst stejle marker af alle dem, der indgår i BOND-serien. Winemaker Cory Empting kalder det sin Yin-Yang vin, da den har masser af moden frugt, men samtidig den med mest syre af alle BOND-vinene – en syre, der holder fedmen helt under kontrol.

Smagt blindt kunne man godt komme til at gætte på Pauillac fra de allerøverste trin, men der er alligevel noget umiskendeligt Napa over den på den rigtigt gode måde.

Farven er mørk som natten og rummer en imponerende intens duft af brombær, crème de cassis, mørk chokolade, cedertræ, sadellæder, lakrids, jord og røg. Frugten og syren danser en imponerende tango i munden, hvor duftens noter går igen sammen med ristede krydderier og en behagelig hilsen fra modningens egefade. En af dem du hurtigst kan gå til af BOND-vinene, men holder snildt storformen i 30 år.

Leveres i original trækasse ved 3 flasker.

Jeb Dunnuck 100P
Another perfect wine in the lineup is the 2016 St. Eden, which comes from a hillside of red volcanic soils just outside of Oakville. As with the 2015, wine doesn’t get any better, and this inky hued 2016 offers up a smorgasbord of crème de cassis, blackberries, crushed rocks, toasty oak, new leather, and tobacco. Deep, full-bodied, powerful yet also incredibly elegant, it offers pleasure even today yet will benefit from 4-6 years of bottle age and cruise for 30 years or more.

Manden bag BOND er ingen ringere end Bill Harlan – en af de helt store kanoner i Napa Valley og skaberen af berømte Harlan Estate. Harlan er en mand med visioner og hans første inden for vin var at skabe et 1. cru winery i Napa Valley.

Derfor grundlagde han i 1984 Harlan Estate, men helt frem til 1990 solgte han ikke sin vin kommercielt. Tiden frem til 1990 brugte han sammen med sit team på at optimere hver en detalje. Og for at blive endnu bedre købte han Merryvale Vineyards - også i Napa. Her var hans tro følgesvend, wine growing director Bill Levy, med på holdet og det var under arbejdet med Merryvale, at de to fostrede en ny vision, som blev til BOND-vinene, efter de havde solgt Merryvale igen.

Tanken var at skabe en serie af rene enkeltmark Cabernet Sauvignon vine fra nøje udvalgte marker. Vine hvor der i bedste Harlan-stil ikke var sparet på noget af nogen art. Det blev til den forrygende BOND-serie, som i dag tæller 5 fantastiske enkeltmarksvine og andenvinen Matriarch. Det er vine, som trods dét de er på ren Cabernet Sauvignon, er ganske forskellige i deres udtryk, hvilket leder tilbage til tydelige forskelle i markernes beliggenhed og jordbundsforhold.

Harlan ejer ikke vinmarkerne, men for ikke at overlade noget til tilfældighederne, er det hans hold, som totalt styrer arbejdet med dem. Og det er her, der virkelig sker en forskel. Men det tager tid. Og først efter 5-7 år er marken oppe på et niveau, hvor frugten bliver indlemmet i BOND-porteføljen.

Vinen bliver produceret på BONDs eget winery i Oakville, hvor det er winemaker Cory Empting fra Harlan Estate, der også står i spidsen her … med de vildeste resultater til følge. Det er et særsyn at en BOND-vin scorer under 95 points, hvilket er overmåde imponerende med tanke på, hvor mange vine, der trods alt er i serien.  

Mængderne er yderst begrænsede, så vi jubeldanser stadig over at have fået fingre i alle BOND-vinene. Flere af dem kræver lidt længere tid på hylden, hvilket vi lige anfører under den enkelte vin. Men når de er drikkeklar … så begynder man lidt at tro på, at der faktisk er en vingud.