BOND Quella 2012

Lagerstatus: På lager

Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast BOND 2012 Napa Valley 75CL
98-100 Robert Parker

Frugten til Quella kommer fra en østvendt Napa-skråning, hvor jorden har et højt indhold af vulkansk aske fra de gode gamle dage. Første årgang kom tilbage i 2006 og har fra starten holdt et imponerende højt niveau. Som flere af de andre BOND-vine er vi ude i noget, som blindt minder om den bedste Bordeaux og for Quellas vedkommende kunne tankerne godt ledes hen på toppen af St. Estephe.

Winemaker Cory Empting lader i første omgang mosten hvile på drueskindene i mellem 30 til 40 dage alt efter årgang. Modningen foregår som på både Harlan-vinene og BOND-vinene fortrinsvis på nye franske egefade.

Farven er dyb rubinrød og mindre mørk end de andre BOND-vine. Duften er en super imponerende symfoni af sorte og blå bær, hvide blomster, grøn peber, grafit, ristede kaffebønner, mørk chokolade og lidt vanilje. Smagen kommer med masser af moden rød og mørk frugt og har et lækkert og umiskendeligt mineralsk præg takket være den vulkanske aske. Blændende … men husk at give den noget luft, hvis du nyder den i sine unge år.

Robert Parker
The 2012 Quella (from a steep 9-acre vineyard in the eastern Vaca hillsides) has an opaque purple color, a gorgeous nose of white flowers, sweet blackberry and cassis fruit, and a touch of vanilla and graphite. Full-bodied, like its siblings, with great fruit extract, terrific purity and richness, and high but velvety tannins, this wine should also benefit from another 3-5 years of cellaring and keep for 30+ years.

Manden bag BOND er ingen ringere end Bill Harlan – en af de helt store kanoner i Napa Valley og skaberen af berømte Harlan Estate. Harlan er en mand med visioner og hans første inden for vin var at skabe et 1. cru winery i Napa Valley.

Derfor grundlagde han i 1984 Harlan Estate, men helt frem til 1990 solgte han ikke sin vin kommercielt. Tiden frem til 1990 brugte han sammen med sit team på at optimere hver en detalje. Og for at blive endnu bedre købte han Merryvale Vineyards - også i Napa. Her var hans tro følgesvend, wine growing director Bill Levy, med på holdet og det var under arbejdet med Merryvale, at de to fostrede en ny vision, som blev til BOND-vinene, efter de havde solgt Merryvale igen.

Tanken var at skabe en serie af rene enkeltmark Cabernet Sauvignon vine fra nøje udvalgte marker. Vine hvor der i bedste Harlan-stil ikke var sparet på noget af nogen art. Det blev til den forrygende BOND-serie, som i dag tæller 5 fantastiske enkeltmarksvine og andenvinen Matriarch. Det er vine, som trods dét de er på ren Cabernet Sauvignon, er ganske forskellige i deres udtryk, hvilket leder tilbage til tydelige forskelle i markernes beliggenhed og jordbundsforhold.

Harlan ejer ikke vinmarkerne, men for ikke at overlade noget til tilfældighederne, er det hans hold, som totalt styrer arbejdet med dem. Og det er her, der virkelig sker en forskel. Men det tager tid. Og først efter 5-7 år er marken oppe på et niveau, hvor frugten bliver indlemmet i BOND-porteføljen.

Vinen bliver produceret på BONDs eget winery i Oakville, hvor det er winemaker Cory Empting fra Harlan Estate, der også står i spidsen her … med de vildeste resultater til følge. Det er et særsyn at en BOND-vin scorer under 95 points, hvilket er overmåde imponerende med tanke på, hvor mange vine, der trods alt er i serien.  

Mængderne er yderst begrænsede, så vi jubeldanser stadig over at have fået fingre i alle BOND-vinene. Flere af dem kræver lidt længere tid på hylden, hvilket vi lige anfører under den enkelte vin. Men når de er drikkeklar … så begynder man lidt at tro på, at der faktisk er en vingud.