BOND Melbury 2016

Lagerstatus: På lager

Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast BOND 2016 Napa Valley 75CL
100 Jeb Dunnuck
97+ Robert Parker
98 Vinous
99 James Suckling

Efter manges mening den mest finesse-prægede af BOND-vinene, hvor den røde frugt har et lige så stort ord at skulle have sagt som den mørke, der ellers dominerer serien. Stokkene står i stenet ler på en bjergskråning med udsigt ud over Lake Hennesy. Så der er både morgensol og kølig brise fra vandet. Vi taler nærmest ideelle forhold her.

Farven fremstår mørk rubinrød og rummer Melburys helt særlige aroma sat sammen af især røde kirsebær, ribs, brombær, violer, trøfler, lakrids og trækul. Smagen spiller på silkeblød elegance og finesse – ingen lige højre her – men perfekt harmoni mellem den solmodne frugt og syren. Mega blæret glas vin!

Winemaker Cory Empting fremhæver selv, at Melbury kræver lidt mere tålmodighed end de fleste andre vine i serien. Vent til den har fået 5-10 år på flaske, men så har du også en fantastisk oplevelse i vente, som du kan fyre af de næste 40 år.

Leveres i org trækasse ved 3 flasker.

Jeb Dunnuck 100P
Moving to the single vineyard releases, the 2016 Melbury is pure perfection in a glass and is the finest vintage of this cuvée I’ve tasted. Awesome notes of cassis, blackcurrants, toasted bread, white flowers, and spice give way to an ethereal, seamless, yet opulent wine that has that rare mix of power and elegance possessed by all truly great wines. Full-bodied, concentrated, and with building yet perfectly ripe tannins, do your best to give bottles 4-5 years of bottle age. It will evolve effortlessly for 30 years or more.

Manden bag BOND er ingen ringere end Bill Harlan – en af de helt store kanoner i Napa Valley og skaberen af berømte Harlan Estate. Harlan er en mand med visioner og hans første inden for vin var at skabe et 1. cru winery i Napa Valley.

Derfor grundlagde han i 1984 Harlan Estate, men helt frem til 1990 solgte han ikke sin vin kommercielt. Tiden frem til 1990 brugte han sammen med sit team på at optimere hver en detalje. Og for at blive endnu bedre købte han Merryvale Vineyards - også i Napa. Her var hans tro følgesvend, wine growing director Bill Levy, med på holdet og det var under arbejdet med Merryvale, at de to fostrede en ny vision, som blev til BOND-vinene, efter de havde solgt Merryvale igen.

Tanken var at skabe en serie af rene enkeltmark Cabernet Sauvignon vine fra nøje udvalgte marker. Vine hvor der i bedste Harlan-stil ikke var sparet på noget af nogen art. Det blev til den forrygende BOND-serie, som i dag tæller 5 fantastiske enkeltmarksvine og andenvinen Matriarch. Det er vine, som trods dét de er på ren Cabernet Sauvignon, er ganske forskellige i deres udtryk, hvilket leder tilbage til tydelige forskelle i markernes beliggenhed og jordbundsforhold.

Harlan ejer ikke vinmarkerne, men for ikke at overlade noget til tilfældighederne, er det hans hold, som totalt styrer arbejdet med dem. Og det er her, der virkelig sker en forskel. Men det tager tid. Og først efter 5-7 år er marken oppe på et niveau, hvor frugten bliver indlemmet i BOND-porteføljen.

Vinen bliver produceret på BONDs eget winery i Oakville, hvor det er winemaker Cory Empting fra Harlan Estate, der også står i spidsen her … med de vildeste resultater til følge. Det er et særsyn at en BOND-vin scorer under 95 points, hvilket er overmåde imponerende med tanke på, hvor mange vine, der trods alt er i serien.  

Mængderne er yderst begrænsede, så vi jubeldanser stadig over at have fået fingre i alle BOND-vinene. Flere af dem kræver lidt længere tid på hylden, hvilket vi lige anfører under den enkelte vin. Men når de er drikkeklar … så begynder man lidt at tro på, at der faktisk er en vingud.