BOND Melbury 2012

Efter manges mening den mest finesse-prægede af BOND-vinene, hvor den røde frugt har et lige...

Efter manges mening den mest finesse-prægede af BOND-vinene, hvor den røde frugt har et lige så stort ord at skulle have sagt som den mørke, der ellers dominerer serien. Stokkene står i stenet ler på en bjergskråning med udsigt ud over Lake Hennesy. Så der er både morgensol og kølig brise fra vandet. Vi taler nærmest ideelle forhold her.

Farven fremstår mørk rubinrød og rummer Melburys helt særlige aroma sat sammen af især røde kirsebær, ribs, brombær, violer, trøfler, lakrids og trækul. Smagen spiller på silkeblød elegance og finesse – ingen lige højre her – men perfekt harmoni mellem den solmodne frugt og syren. Mega blæret glas vin!

Winemaker Cory Empting fremhæver selv, at Melbury kræver lidt mere tålmodighed end de fleste andre vine i serien. Vent til den har fået 5-10 år på flaske, men så har du også en fantastisk oplevelse i vente, som du kan fyre af de næste 40 år.

Leveres i org trækasse ved 6 flasker.

Robert Parker
From a 7-acre hillside vineyard overlooking Lake Hennessey, the 2012 Melbury, like its siblings, is 100% Cabernet Sauvignon aged in 100% new oak for a minimum of 24 to 28 months, then bottled unfiltered. The wine displays beautiful blackberry fruit, some charcoal, loamy soil undertones, forest notes, lots of spice, a full-bodied, multi-dimensional mouthfeel, and a super finish of 45+ seconds. Even in a vintage like 2012, this wine ideally needs 3-5 years of bottle age and should keep for 30+ years.

Manden bag BOND er ingen ringere end Bill Harlan – en af de helt store kanoner i Napa Valley og skaberen af berømte Harlan Estate. Harlan er en mand med visioner og hans første inden for vin var at skabe et 1. cru winery i Napa Valley.

Derfor grundlagde han i 1984 Harlan Estate, men helt frem til 1990 solgte han ikke sin vin kommercielt. Tiden frem til 1990 brugte han sammen med sit team på at optimere hver en detalje. Og for at blive endnu bedre købte han Merryvale Vineyards - også i Napa. Her var hans tro følgesvend, wine growing director Bill Levy, med på holdet og det var under arbejdet med Merryvale, at de to fostrede en ny vision, som blev til BOND-vinene, efter de havde solgt Merryvale igen.

Tanken var at skabe en serie af rene enkeltmark Cabernet Sauvignon vine fra nøje udvalgte marker. Vine hvor der i bedste Harlan-stil ikke var sparet på noget af nogen art. Det blev til den forrygende BOND-serie, som i dag tæller 5 fantastiske enkeltmarksvine og andenvinen Matriarch. Det er vine, som trods dét de er på ren Cabernet Sauvignon, er ganske forskellige i deres udtryk, hvilket leder tilbage til tydelige forskelle i markernes beliggenhed og jordbundsforhold.

Harlan ejer ikke vinmarkerne, men for ikke at overlade noget til tilfældighederne, er det hans hold, som totalt styrer arbejdet med dem. Og det er her, der virkelig sker en forskel. Men det tager tid. Og først efter 5-7 år er marken oppe på et niveau, hvor frugten bliver indlemmet i BOND-porteføljen.

Vinen bliver produceret på BONDs eget winery i Oakville, hvor det er winemaker Cory Empting fra Harlan Estate, der også står i spidsen her … med de vildeste resultater til følge. Det er et særsyn at en BOND-vin scorer under 95 points, hvilket er overmåde imponerende med tanke på, hvor mange vine, der trods alt er i serien.  

Mængderne er yderst begrænsede, så vi jubeldanser stadig over at have fået fingre i alle BOND-vinene. Flere af dem kræver lidt længere tid på hylden, hvilket vi lige anfører under den enkelte vin. Men når de er drikkeklar … så begynder man lidt at tro på, at der faktisk er en vingud. 

Faktablad
Volume75CL
LandUSA
RegionCalifornia
Sub RegionNorth Coast
Producent BOND
DistriktNapa Valley
Sub distriktOakville
Årgang2012
DruerCabernet Sauvignon
KategoriRød
Robert Parker95