Super Amarone til prisen! Lorenzo Begali laver den på 65 % Corvina, 30 % Molinara og 5 % andre druesorter fra området. Druerne har traditionen tro ligget og tørret fra høsten i oktober og helt frem til januar, hvilket er med til at give Amaronen dens karakteristiske tørhed, meget lette bitterhed plus et strejf af sødme.
Efter presning og gæring har modnet hele 3 år på franske egetønder og derefter et halvt år på flaske. Vi er oppe på en alkoholprocent på 16, men vinen opleves super elegant og i fuld harmoni. Ikke nogle ukontrollerede italienske hestekræfter her!
Farven er som ventet til den mørke side og lukker op for en fyldig duft af især sorte kirsebær, blåbær, rosiner og sydlandske krydderier. Den intense men også friske smag gentager duftens noter og det står hurtigt klart, at vi er langt over gennemsnittet for Amarone. Høj klasse!
Bedre introduktion kan man næppe få.....
"If you can name but two producers in Valpolicella (I’m betting they are Dal Forno and Quintarelli), it’s now time to add a third: Lorenzo Begali." The Wine Advocate
Robert Parker
The Begali Lorenzo 2017 Amarone della Valpolicella Classico is a beautiful wine that shows ample ripeness, with balance. It shows elegant restraint, but it is also exuberant and fully loaded. Its opulent character is very much in line with the hot vintage and the basic promise of Amarone that always prioritizes big intensity and lots of brooding fruit. This estate opts for more Rondinella in the blend, clocking in at about 35%, with 60% Corvina and 5% other complementary grapes. Rondinella adds much of the darkness and the extra concentration you see here. It is aged in French tonneaux and botte for three years. The Lorenzo Begali house style offers oak contours and renderings with extra softness and textural density.
Spørger man Robert Parker, så er der tre producenter, der udgør toppen i Valpolicella. Dal Forno naturligvis, Quintarelli og så Lorenzo Begali, der er den sidst tilkomne i det fornemme selskab.
Et andet vidnesbyrd om Begalis høje niveau er medlemskabet af sammenslutningen Amarone Families, hvor kun de bedste familieejede vingårde i Amarone har sæde. Foreningen blev dannet med henblik på at værne om kvaliteten af Amarone-vine … og det tiltag giver rigtig god mening med tanke på hvor skræmmende meget dårlig vin, der kommer fra Valpolicella.
Men Lorenzo Begali holder sammen med konen Adriana, datteren Tiliana og sønnen Giordano fanen højt. Første årgang kom i 1986 og siden er kvaliteten bare steget støt – endda til yderst rimelige priser set i forhold til, hvad man får for de samme penge hos andre producenter.
Begali-familien råder over 12 hektar marker ikke så langt fra Garda-søen og Verona. Her dyrkes især de klassiske druer, som indgår i Valpolicella-vinene. Men næste generation – søn og datter – anvender også Cabernet Sauvignon i deres fælles vin Tigilio. Så nytænkning møder traditioner hos Begali, men altid med det gode håndværk i fokus.