Arnot-Roberts Syrah, Sonoma Coast 2016 75CL

399,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 6 stk. 319,00

Lagerstatus: Ikke på lager

Ved køb af Varenr Stk pris
1 4704
399,00 Inkl. moms:
6 4704
399,00 Inkl. moms:
319,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Arnot-Roberts 2016 Sonoma County 75CL
92 Galloni
* * * * * / Testvinder Berlingske

Big time value for money og giver samtidig et godt fingerpeg om, hvilken anderledes og mega cool stil Duncan Arnot og Nathan Roberts holder deres Syrah-vine i. De holder sig nemlig fra druer, der har fået oceaner af varme og sol, så vinen ender som de rene bomber. Arnot og Roberts vælger i stedet Syrah dyrket på steder, hvor der er så koldt, at stokkene er tæt på ikke at give druer.

Frugten til North Coast kommer fra en række af de marker, som også produceres som enkeltmarkvine. Klaserne presses hele, men stilkene afgiver ikke så meget smag her. Modning foregår på neutrale, franske egefade.

Duften er dyb og byder især på brombær, cassis, sort peber, krydret kød og noter af jordbund. Smagen fylder rigtig godt i munden og spiller blændende på noterne fra duften. Man mærker samtidigt, at det her er en vin, som har et langt og fantastisk liv foran sig … vi taler 25-30 år ud i tiden. High class juice!

Berlingske / Søren Frank
Mest sjov er det dog i toppen, hvor en af mine absolutte favoritproducenter i Californien, Arnot-Roberts, er på spil igen. De to relativt unge gutter, som holder til i Sonoma, køber druer fra de køligste marker, de kan finde, og sparer på træet.
Meget kølig syrah med bare 12 procent alkohol. Med peber, røg, medicinskab og fermenteret kød i næsen leder denne vin tankerne i retning af det nordlige Rhône – hvilket er et dejligt sted at blive ledt hen! Der er masser af både syre og tannin i munden, så spis kød til, gerne lam eller gris.

Vinous
The 2016 Syrah (Sonoma Coast) is dazzling. Inky and dark in its fruit profile, but also light on its feet, the 2016 is all class. Hints of lavender, black pepper, mint and cloves grace the palate in an exquisite, mid-weight Syrah that emphasizes freshness and nuance. Deceptively medium in body, the 2016 has enough underpinnings of structure to drink well for many years. This is a fabulous appellation-level Syrah.

Man kan sagtens lave fantastisk vin uden at være det mindste nyskabende. Den slags producenter er verden ganske rig på og det skal vi bestemt ikke være kede af. Men det er de færreste som skaber verdensklassevin og samtidigt har modet til at gå helt nye veje. Vælge sjældne druesorter. Lade druerne gro under forhold, de normalt ikke trives under. Gå imod strømmen og producere vine, hvor alkoholprocenten ofte ligger rundt de 12 i stedet for 14-15. Anvende en lavere andel af nye egefade. Den slags vinproducenter er uhyre sjældne. Men de to barndomskammerater Duncan Arnot og Nathan Roberts hører lige præcis hjemme i den kategori. 

Begge voksede op i Napa Valley og har tidligt haft vinproduktion inde på livet. Nathan Roberts kommer fra en bødkerfamilie, der producerer egefade til de lokale vinproducenter. Og det er Nathan selv, som har bygget alle de tønder som Arnot-Roberts anvender. Duncan Arnot startede ud med vinproduktion i en tidlig alder og nåede at arbejde for blandt andre Caymus og Kongsgaard inden han i 2001 grundlagde Arnot-Roberts sammen med Nathan. 

Deres fokus har alle dage været på små produktioner af enkeltmarksvine på Pinot Noir, Cabernet Sauvignin eller Chardonnay. Men deres pionerånd og nysgerrighed har også fået dem til at kaste sig over en række druer, som er yderst sjældne på de kanter – eksempelvis Trousseau, Touriga Nacional, Ribolla Gialla, Sylvaner og Green Hungarian. Og de gør det med nogle ganske imponerende resultater til følge. 

De ejer ikke marker selv, men arbejder meget tæt sammen med deres leverandører, som alle sværger til biodynamiske metoder. Ingen lidt for smarte tricks her med henblik på at maksimere udbytte. Naturen får lov til uhindret at stå for jobbet. Indstillingen går igen i selve produktionen, hvor Arnot og Roberts ofte vælger at presse klaserne hele og som regel kun anvender stål eller neutrale fade til modningen. Klaring eller filtrering hører også til sjældenhederne.

Arnot-Roberts’ stil har klart været med til at redefinere hvad Californisk vin kan. De er uden tvivl blandt de mest progressive californiske wine makers og roserne fra verdens førende vinanmeldere daler i en lind strøm ned over dem. Selv virker de meget uberørte af al anerkendelse. De vil bare lave vin, som de synes den skal være og opdage nye druer og sammensætninger. Cool med cool på, hvis du spørger os.

De producerer samlet rundt 2.000 kasser om året fordelt på ganske mange vine. Vi har været så heldige at få fingre i et ret bredt udvalg, så både du og vi kan få stillet vores nysgerrighed og udvidet vores horisont. Med andre ord har vi både deres Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og de mere kuriøse.

Rigtig god fornøjelse!