Arnot-Roberts Rosé of Touriga Nacional 2018 75CL

269,00 pris ved 1. stk Inkl. moms pris fra 199,00

Lagerstatus: Ikke på lager

Ved køb af Varenr Stk pris
1 2260
269,00 Inkl. moms:
6 2260
269,00 Inkl. moms:
225,00 Inkl. moms:
12 2260
269,00 Inkl. moms:
199,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rosé California North Coast Arnot-Roberts 2018 Sonoma County 750
* * * * * / Testvinder Berlingske Tidende

Seriøs og super spændende rosé skabt på den portugisiske drue Touriga Nacional, som mildest talt ikke er videre udbredt i Californien. Men de dyrker den i små mængder både på Luschinger Vineyard og St. Amant Vineyard, hvilket Arnot og Roberts med deres trang til nyskabelse måtte udnytte.

De har produceret denne rosé siden 2010 og det slipper de stadig ualmindeligt godt fra. Klaserne knuses let og ligger med skallerne for at trække farve inden presning. Modning foregår på rustfrie ståltanke. 

Farven er lys laksefarvet og alkoholen er nede på de 11,5%. Duften åbner op for hvide pærer, honningmelon, blodappelsin, pink roser og krydderier. Smagen er frisk og ganske fyldig med mange af noterne fra duften tilsat vilde kirsebær plus let salte og krydrede indslag.  Klart noget af det mest interessante rosé vi har smagt.

Som de eneste udenfor USA kan vi tilbyde Rosé fra kultproducenten Arnot-Roberts. Vi har i efterhånden 5 år spurgt til en allokation - men år efter år var svaret desværre det samme....og negativt. Men med 2018 er det endeligt lykkedes os at skaffe et mindre parti.....og wow - dette er i sædvanlig Arnot-Robert stil imponerende.

Berlingske
Til gengæld står californiske Arnot-Roberts knivskarpt. Her er en mesterlig én af slagsen, og så er den for øvrigt lavet på portvinsdruen touriga nacional. Nu skulle man måske ikke tro, at tourigaen, der først og fremmest er kendt for tunge vine, kunne være elegant. Men Arnot-Roberts har i allerhøjeste grad forstået treenigheden mellem frisk syre, en diskret indflydelse fra drueskallerne og så lagring på delvist nye fade. Et brag af en rosé, hvor næsen strutter af knækkede grønne grene, hindbær, en underliggende kant af fad, Toffifee, frisk bacon og lidt fugtig kælder på den gode måde. Smagen er slank og rank med en vidunderlig lethed, og så har den et emalje-svitsende syre, der må kunne vække de døde til live.

Havde nogen fortalt mig inden testen, at jeg ville hoste op med fem stjerner til en rosé, ville jeg have trukket bredt på smilebåndet, men det her er altså englefryd på flaske. Arnot-Roberts er en tand bedre end Château d’Esclans »Garrus« til knap 1.000 kroner, som vi med begejstring anmeldte sidste år, og den må klart i finalen om at være verdens bedste rosé.

Man kan sagtens lave fantastisk vin uden at være det mindste nyskabende. Den slags producenter er verden ganske rig på og det skal vi bestemt ikke være kede af. Men det er de færreste som skaber verdensklassevin og samtidigt har modet til at gå helt nye veje. Vælge sjældne druesorter. Lade druerne gro under forhold, de normalt ikke trives under. Gå imod strømmen og producere vine, hvor alkoholprocenten ofte ligger rundt de 12 i stedet for 14-15. Anvende en lavere andel af nye egefade. Den slags vinproducenter er uhyre sjældne. Men de to barndomskammerater Duncan Arnot og Nathan Roberts hører lige præcis hjemme i den kategori.

Begge voksede op i Napa Valley og har tidligt haft vinproduktion inde på livet. Nathan Roberts kommer fra en bødkerfamilie, der producerer egefade til de lokale vinproducenter. Og det er Nathan selv, som har bygget alle de tønder som Arnot-Roberts anvender. Duncan Arnot startede ud med vinproduktion i en tidlig alder og nåede at arbejde for blandt andre Caymus og Kongsgaard inden han i 2001 grundlagde Arnot-Roberts sammen med Nathan. 

Deres fokus har alle dage været på små produktioner af enkeltmarksvine på Pinot Noir, Cabernet Sauvignin eller Chardonnay. Men deres pionerånd og nysgerrighed har også fået dem til at kaste sig over en række druer, som er yderst sjældne på de kanter – eksempelvis Trousseau, Touriga Nacional, Ribolla Gialla, Sylvaner og Green Hungarian. Og de gør det med nogle ganske imponerende resultater til følge.

De ejer ikke marker selv, men arbejder meget tæt sammen med deres leverandører, som alle sværger til biodynamiske metoder. Ingen lidt for smarte tricks her med henblik på at maksimere udbytte. Naturen får lov til uhindret at stå for jobbet. Indstillingen går igen i selve produktionen, hvor Arnot og Roberts ofte vælger at presse klaserne hele og som regel kun anvender stål eller neutrale fade til modningen. Klaring eller filtrering hører også til sjældenhederne.

Arnot-Roberts’ stil har klart været med til at redefinere hvad Californisk vin kan. De er uden tvivl blandt de mest progressive californiske wine makers og roserne fra verdens førende vinanmeldere daler i en lind strøm ned over dem. Selv virker de meget uberørte af al anerkendelse. De vil bare lave vin, som de synes den skal være og opdage nye druer og sammensætninger. Cool med cool på, hvis du spørger os.

De producerer samlet rundt 2.000 kasser om året fordelt på ganske mange vine. Vi har været så heldige at få fingre i et ret bredt udvalg, så både du og vi kan få stillet vores nysgerrighed og udvidet vores horisont. Med andre ord har vi både deres Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og de mere kuriøse.