Arnot-Roberts Ribolla Gialla, Vare Vineyard, Napa Valley 2017

395,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 12 stk. 319,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 5170
395,00 Inkl. moms:
6 5170
395,00 Inkl. moms:
359,38 Inkl. moms:
12 5170
395,00 Inkl. moms:
319,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Volume
USA Hvid California Napa Valley Arnot-Roberts 2017 75CL
92 Galloni

Venezia møder Napa Valley her. Ribolla Gialla er en historisk druesort, der stammer fra Friuli i det nordøstlige Italien. Den faldt vindyrkeren George Vare pladask for, da han rejste rundt i området i starten af 90’erne og tog derfor stiklinger med hjem til Californien. 

Arnot og Roberts har produceret deres Ribolla Gialla siden 2009 og har alle dage valgt at presse klaserne hele plus fermentere … for derefter at modne vinen 10 måneder på neutrale egefade.   

Resultatet er en stor og fyldig vin, der dufter fantastisk af tørret pære, mandler, tørrede blomster, salvie og lette strejf af stenet jord. Føles nærmest oliet i munden og får billeder frem af grønne pærer, gule æbler, citrus, kvæder og krydderier. En spændende sag og forfriskende anderledes for Californien. 

Vinous
The 2017 Ribolla Gialla Vare Vineyard is a big, ample wine. Dried pear, almond, earthiness, dried flowers and sage all give the 2017 a distinctly savory, stony character. Creamy and beautifully layered, the Ribolla is quite rich in this vintage, but that is not at all a bad thing. I would prefer to drink it at the dinner table, where the wine's natural resonance will be most at home.

Man kan sagtens lave fantastisk vin uden at være det mindste nyskabende. Den slags producenter er verden ganske rig på og det skal vi bestemt ikke være kede af. Men det er de færreste som skaber verdensklassevin og samtidigt har modet til at gå helt nye veje. Vælge sjældne druesorter. Lade druerne gro under forhold, de normalt ikke trives under. Gå imod strømmen og producere vine, hvor alkoholprocenten ofte ligger rundt de 12 i stedet for 14-15. Anvende en lavere andel af nye egefade. Den slags vinproducenter er uhyre sjældne. Men de to barndomskammerater Duncan Arnot og Nathan Roberts hører lige præcis hjemme i den kategori.

Begge voksede op i Napa Valley og har tidligt haft vinproduktion inde på livet. Nathan Roberts kommer fra en bødkerfamilie, der producerer egefade til de lokale vinproducenter. Og det er Nathan selv, som har bygget alle de tønder som Arnot-Roberts anvender. Duncan Arnot startede ud med vinproduktion i en tidlig alder og nåede at arbejde for blandt andre Caymus og Kongsgaard inden han i 2001 grundlagde Arnot-Roberts sammen med Nathan. 

Deres fokus har alle dage været på små produktioner af enkeltmarksvine på Pinot Noir, Cabernet Sauvignin eller Chardonnay. Men deres pionerånd og nysgerrighed har også fået dem til at kaste sig over en række druer, som er yderst sjældne på de kanter – eksempelvis Trousseau, Touriga Nacional, Ribolla Gialla, Sylvaner og Green Hungarian. Og de gør det med nogle ganske imponerende resultater til følge.

De ejer ikke marker selv, men arbejder meget tæt sammen med deres leverandører, som alle sværger til biodynamiske metoder. Ingen lidt for smarte tricks her med henblik på at maksimere udbytte. Naturen får lov til uhindret at stå for jobbet. Indstillingen går igen i selve produktionen, hvor Arnot og Roberts ofte vælger at presse klaserne hele og som regel kun anvender stål eller neutrale fade til modningen. Klaring eller filtrering hører også til sjældenhederne. 

Arnot-Roberts’ stil har klart været med til at redefinere hvad Californisk vin kan. De er uden tvivl blandt de mest progressive californiske wine makers og roserne fra verdens førende vinanmeldere daler i en lind strøm ned over dem. Selv virker de meget uberørte af al anerkendelse. De vil bare lave vin, som de synes den skal være og opdage nye druer og sammensætninger. Cool med cool på, hvis du spørger os.

De producerer samlet rundt 2.000 kasser om året fordelt på ganske mange vine. Vi har været så heldige at få fingre i et ret bredt udvalg, så både du og vi kan få stillet vores nysgerrighed og udvidet vores horisont. Med andre ord har vi både deres Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og de mere kuriøse. 

Rigtig god fornøjelse!