Arnot-Roberts Pinot Noir, Legan Vineyard, Santa Cruz Mountains 2016 75CL

599,00 pris ved 1. stk Inkl. moms pris fra 549,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 4707
599,00 Inkl. moms:
6 4707
599,00 Inkl. moms:
549,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California Central Coast Arnot-Roberts 2016 San Francisco Bay 75CL
94 Galloni

Masser af silkeblød frugt her fra Pinot Noir dyrket på Legan Vineyard et godt stykke oppe i Santa Cruz Mountains. Det var Tom Legan, der beplantede markerne med aflæggere fra Mount Eden og de trives perfekt i den sandstenholdige jord og med den kølige luft fra havet.

De to winemakers Duncan Arnot og Nathan Roberts presser klaserne hele og lader vinen modne på franske egefade, men holder med vilje andelen af nye fade ret langt nede for at lade frugten komme til frit udtryk.

Lad den lige åbne sig i glasset. Så melder næsen om brombær, mørke blommer, granatæble, skovbund og røg. Smagen kredser elegant om syrlige kirsebær, hindbær, mandariner, muskat og hvid peber. Det spiller! Og hvis du lige giver den fred og ro et par år mere, bliver oplevelsen endnu større, tør vi godt love.

Vinous 
From vines planted in 1980 and dry farmed in sandy loam at 1,600’ elevation above Monterey Bay, near Corralitos, in the Santa Cruz Mountains AVA. The wine was whole cluster fermented with native yeasts and basket pressed to neutral French oak barrels for aging. 

Man kan sagtens lave fantastisk vin uden at være det mindste nyskabende. Den slags producenter er verden ganske rig på og det skal vi bestemt ikke være kede af. Men det er de færreste som skaber verdensklassevin og samtidigt har modet til at gå helt nye veje. Vælge sjældne druesorter. Lade druerne gro under forhold, de normalt ikke trives under. Gå imod strømmen og producere vine, hvor alkoholprocenten ofte ligger rundt de 12 i stedet for 14-15. Anvende en lavere andel af nye egefade. Den slags vinproducenter er uhyre sjældne. Men de to barndomskammerater Duncan Arnot og Nathan Roberts hører lige præcis hjemme i den kategori.

Begge voksede op i Napa Valley og har tidligt haft vinproduktion inde på livet. Nathan Roberts kommer fra en bødkerfamilie, der producerer egefade til de lokale vinproducenter. Og det er Nathan selv, som har bygget alle de tønder som Arnot-Roberts anvender. Duncan Arnot startede ud med vinproduktion i en tidlig alder og nåede at arbejde for blandt andre Caymus og Kongsgaard inden han i 2001 grundlagde Arnot-Roberts sammen med Nathan. 

Deres fokus har alle dage været på små produktioner af enkeltmarksvine på Pinot Noir, Cabernet Sauvignin eller Chardonnay. Men deres pionerånd og nysgerrighed har også fået dem til at kaste sig over en række druer, som er yderst sjældne på de kanter – eksempelvis Trousseau, Touriga Nacional, Ribolla Gialla, Sylvaner og Green Hungarian. Og de gør det med nogle ganske imponerende resultater til følge.

De ejer ikke marker selv, men arbejder meget tæt sammen med deres leverandører, som alle sværger til biodynamiske metoder. Ingen lidt for smarte tricks her med henblik på at maksimere udbytte. Naturen får lov til uhindret at stå for jobbet. Indstillingen går igen i selve produktionen, hvor Arnot og Roberts ofte vælger at presse klaserne hele og som regel kun anvender stål eller neutrale fade til modningen. Klaring eller filtrering hører også til sjældenhederne. 

Arnot-Roberts’ stil har klart været med til at redefinere hvad Californisk vin kan. De er uden tvivl blandt de mest progressive californiske wine makers og roserne fra verdens førende vinanmeldere daler i en lind strøm ned over dem. Selv virker de meget uberørte af al anerkendelse. De vil bare lave vin, som de synes den skal være og opdage nye druer og sammensætninger. Cool med cool på, hvis du spørger os.

De producerer samlet rundt 2.000 kasser om året fordelt på ganske mange vine. Vi har været så heldige at få fingre i et ret bredt udvalg, så både du og vi kan få stillet vores nysgerrighed og udvidet vores horisont. Med andre ord har vi både deres Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og de mere kuriøse. 

Rigtig god fornøjelse!