Arnot-Roberts Gamay Noir, El Dorado 2019 75CL

295,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 12 stk. 239,00

Lagerstatus: Ikke på lager

Ved køb af Varenr Stk pris
1 4554
295,00 Inkl. moms:
6 4554
295,00 Inkl. moms:
265,00 Inkl. moms:
12 4554
295,00 Inkl. moms:
239,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Rød California North Coast Arnot-Roberts 2019 Sonoma County 75CL
91 Galloni

Easy-drinking, charmerende og saftig Gamay fra Barsotti og Witters vinmarkerne i El Dorado. Begge ligger køligt i højden og jorden er mere end almindelig granitholdig, så Gamay-stokkene har en fest her.
Duncan Arnot og Nathan Roberts lancerede deres Gamay tilbage i 2003 og kvaliteten er bare blevet bedre år for år. Produktionen er dog stadig meget lille, men vi har været heldige at få grabberne i nogle få kasser.

Farven er lys rubinfarvet og duften dækker op med blåbær, syrlige kirsebær, jordbærtærte, pottemuld og strejf af krydderier. Smagen er frisk og kommer med røde kirsebær, hindbær, blodappelsin, rosenblade og mint mod slutningen. 

Smag og behag kan ikke diskuteres, men vi synes den er en hel del mere interessant end meget af det Beaujolais, vi er blevet prakket på gennem tiden.

Vinous
The 2019 Gamay Noir El Dorado is another hugely appealing wine in this lineup. Sweet red cherry, plum, rose petal and spice give the 2019 striking inner sweetness and perfume. In this vintage, the El Dorado is a bit lighter in feel than it has been in the past. I imagine that is partly a reflection of the year and also the result of a reduction in carbonic maceration in the winemaking.

Man kan sagtens lave fantastisk vin uden at være det mindste nyskabende. Den slags producenter er verden ganske rig på og det skal vi bestemt ikke være kede af. Men det er de færreste som skaber verdensklassevin og samtidigt har modet til at gå helt nye veje. Vælge sjældne druesorter. Lade druerne gro under forhold, de normalt ikke trives under. Gå imod strømmen og producere vine, hvor alkoholprocenten ofte ligger rundt de 12 i stedet for 14-15. Anvende en lavere andel af nye egefade. Den slags vinproducenter er uhyre sjældne. Men de to barndomskammerater Duncan Arnot og Nathan Roberts hører lige præcis hjemme i den kategori.

Begge voksede op i Napa Valley og har tidligt haft vinproduktion inde på livet. Nathan Roberts kommer fra en bødkerfamilie, der producerer egefade til de lokale vinproducenter. Og det er Nathan selv, som har bygget alle de tønder som Arnot-Roberts anvender. Duncan Arnot startede ud med vinproduktion i en tidlig alder og nåede at arbejde for blandt andre Caymus og Kongsgaard inden han i 2001 grundlagde Arnot-Roberts sammen med Nathan. 

Deres fokus har alle dage været på små produktioner af enkeltmarksvine på Pinot Noir, Cabernet Sauvignin eller Chardonnay. Men deres pionerånd og nysgerrighed har også fået dem til at kaste sig over en række druer, som er yderst sjældne på de kanter – eksempelvis Trousseau, Touriga Nacional, Ribolla Gialla, Sylvaner og Green Hungarian. Og de gør det med nogle ganske imponerende resultater til følge.

De ejer ikke marker selv, men arbejder meget tæt sammen med deres leverandører, som alle sværger til biodynamiske metoder. Ingen lidt for smarte tricks her med henblik på at maksimere udbytte. Naturen får lov til uhindret at stå for jobbet. Indstillingen går igen i selve produktionen, hvor Arnot og Roberts ofte vælger at presse klaserne hele og som regel kun anvender stål eller neutrale fade til modningen. Klaring eller filtrering hører også til sjældenhederne. 

Arnot-Roberts’ stil har klart været med til at redefinere hvad Californisk vin kan. De er uden tvivl blandt de mest progressive californiske wine makers og roserne fra verdens førende vinanmeldere daler i en lind strøm ned over dem. Selv virker de meget uberørte af al anerkendelse. De vil bare lave vin, som de synes den skal være og opdage nye druer og sammensætninger. Cool med cool på, hvis du spørger os.

De producerer samlet rundt 2.000 kasser om året fordelt på ganske mange vine. Vi har været så heldige at få fingre i et ret bredt udvalg, så både du og vi kan få stillet vores nysgerrighed og udvidet vores horisont. Med andre ord har vi både deres Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og de mere kuriøse. 

Rigtig god fornøjelse!