Arnot-Roberts Chardonnay, Trout Gulch Vineyard 2019 75CL

429,00 pr stk. Inkl. moms ved køb af 6 stk. 349,00

Lagerstatus: På lager

ELLER
Ved køb af Varenr Stk pris
1 2262
429,00 Inkl. moms:
6 2262
429,00 Inkl. moms:
349,00 Inkl. moms:
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
USA Hvid California Central Coast Arnot-Roberts 2015 San Francisco Bay 75CL
96 Vinous

Med bind for øjnene kunne man godt havne i en frisk Chablis af de rigtigt gode, når man smager den her. Men vi er altså på Trout Gulch Vineyard, der ligger 6 km fra havet i Santa Cruz County. Marken går tilbage til 1980 og er beplantet med Old Wente, som regnes for den mest klassiske Chardonnay-klon i Californien.   

Frugten vokser langsomt på Trout Gulch, så der bliver først høstet hen midt i oktober. Her har druerne stadig en fremtrædende, naturlig syre men har opnået en ekstraordinær høj og let salt mineralitet.   

Farven er lys gylden og gemmer på duften af citronskal, modne æbler, marcipan, sten og hvid peber. Smagen er livsbekræftende frisk og giver klare mindelser om citrontærte, grapefrugt, mint, hvide blomster og kalk fra undergrunden. Høj, høj klasse! 

Galloni
The 2019 Chardonnay Trout Gulch is fabulous. Palpable energy and tension drive a core of crushed rocks, lemon confit, mint and white flowers. Intensely saline, tense notes really bristle in this magnificent Santa Cruz Mountains Chardonnay. The 2019 is naturally very young, but it is stellar. Dried flowers, sage, mint and dried herbs linger.

Man kan sagtens lave fantastisk vin uden at være det mindste nyskabende. Den slags producenter er verden ganske rig på og det skal vi bestemt ikke være kede af. Men det er de færreste som skaber verdensklassevin og samtidigt har modet til at gå helt nye veje. Vælge sjældne druesorter. Lade druerne gro under forhold, de normalt ikke trives under. Gå imod strømmen og producere vine, hvor alkoholprocenten ofte ligger rundt de 12 i stedet for 14-15. Anvende en lavere andel af nye egefade. Den slags vinproducenter er uhyre sjældne. Men de to barndomskammerater Duncan Arnot og Nathan Roberts hører lige præcis hjemme i den kategori.

Begge voksede op i Napa Valley og har tidligt haft vinproduktion inde på livet. Nathan Roberts kommer fra en bødkerfamilie, der producerer egefade til de lokale vinproducenter. Og det er Nathan selv, som har bygget alle de tønder som Arnot-Roberts anvender. Duncan Arnot startede ud med vinproduktion i en tidlig alder og nåede at arbejde for blandt andre Caymus og Kongsgaard inden han i 2001 grundlagde Arnot-Roberts sammen med Nathan. 

Deres fokus har alle dage været på små produktioner af enkeltmarksvine på Pinot Noir, Cabernet Sauvignin eller Chardonnay. Men deres pionerånd og nysgerrighed har også fået dem til at kaste sig over en række druer, som er yderst sjældne på de kanter – eksempelvis Trousseau, Touriga Nacional, Ribolla Gialla, Sylvaner og Green Hungarian. Og de gør det med nogle ganske imponerende resultater til følge.

De ejer ikke marker selv, men arbejder meget tæt sammen med deres leverandører, som alle sværger til biodynamiske metoder. Ingen lidt for smarte tricks her med henblik på at maksimere udbytte. Naturen får lov til uhindret at stå for jobbet. Indstillingen går igen i selve produktionen, hvor Arnot og Roberts ofte vælger at presse klaserne hele og som regel kun anvender stål eller neutrale fade til modningen. Klaring eller filtrering hører også til sjældenhederne.

Arnot-Roberts’ stil har klart været med til at redefinere hvad Californisk vin kan. De er uden tvivl blandt de mest progressive californiske wine makers og roserne fra verdens førende vinanmeldere daler i en lind strøm ned over dem. Selv virker de meget uberørte af al anerkendelse. De vil bare lave vin, som de synes den skal være og opdage nye druer og sammensætninger. Cool med cool på, hvis du spørger os.

De producerer samlet rundt 2.000 kasser om året fordelt på ganske mange vine. Vi har været så heldige at få fingre i et ret bredt udvalg, så både du og vi kan få stillet vores nysgerrighed og udvidet vores horisont. Med andre ord har vi både deres Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og de mere kuriøse.

Rigtig god fornøjelse!