Arnot-Roberts Cabernet Sauvignon, Fellom Ranch 2017

895,00 595,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Volume
USA Rød California Central Coast Arnot-Roberts 2017 75CL
95 Galloni

Cabernet med et super spændende udtryk! Fellom Ranch Vineyard ligger på en højderyg langt oppe i Santa Cruz Mountains med udkig til Silicon Valley. Marken er helt tilbage fra 1929 og udelukkende med Zinfandel. Men i 1980 blev den plantet om med Carbernet Sauvignon fra Charles Krug Winery i Napa Valley. Så det er gode sager, der dyrkes her!

Stokkene slås for føden i de noget rå omgivelser, så udbyttet er lavt – men kvaliteten modsvarende høj. Alle klaser afstilkes og andelen af ny fransk eg er nede på 20%. Her har vinen så modnet i hele 22 måneder.

Næsen rapporterer om mørk frugt, anis, cedertræ, mokka og strejf af tjære. I munden træder den mørke frugt tydeligt frem sammen med noter af cedertræ og krydderier – det hele holdt fornemt sammen af fløjlsbløde tanniner.

Galloni
In 2017, the Cabernet Sauvignon Fellom Ranch melds together racy fruit from the warm growing season with the hillside savoriness that is such a calling card of this Santa Cruz Mountains site. The resulting wine is ample and exotically rich, but also tightly wound and in need of cellaring. Some of the finer nuances are perhaps a bit obscured by the fruit, but that in no way detracts from the wine's considerable allure. The 2017 should be a fascinating Cabernet to follow over the next two decades, perhaps more.

Man kan sagtens lave fantastisk vin uden at være det mindste nyskabende. Den slags producenter er verden ganske rig på og det skal vi bestemt ikke være kede af. Men det er de færreste som skaber verdensklassevin og samtidigt har modet til at gå helt nye veje. Vælge sjældne druesorter. Lade druerne gro under forhold, de normalt ikke trives under. Gå imod strømmen og producere vine, hvor alkoholprocenten ofte ligger rundt de 12 i stedet for 14-15. Anvende en lavere andel af nye egefade. Den slags vinproducenter er uhyre sjældne. Men de to barndomskammerater Duncan Arnot og Nathan Roberts hører lige præcis hjemme i den kategori.

Begge voksede op i Napa Valley og har tidligt haft vinproduktion inde på livet. Nathan Roberts kommer fra en bødkerfamilie, der producerer egefade til de lokale vinproducenter. Og det er Nathan selv, som har bygget alle de tønder som Arnot-Roberts anvender. Duncan Arnot startede ud med vinproduktion i en tidlig alder og nåede at arbejde for blandt andre Caymus og Kongsgaard inden han i 2001 grundlagde Arnot-Roberts sammen med Nathan. 

Deres fokus har alle dage været på små produktioner af enkeltmarksvine på Pinot Noir, Cabernet Sauvignin eller Chardonnay. Men deres pionerånd og nysgerrighed har også fået dem til at kaste sig over en række druer, som er yderst sjældne på de kanter – eksempelvis Trousseau, Touriga Nacional, Ribolla Gialla, Sylvaner og Green Hungarian. Og de gør det med nogle ganske imponerende resultater til følge.

De ejer ikke marker selv, men arbejder meget tæt sammen med deres leverandører, som alle sværger til biodynamiske metoder. Ingen lidt for smarte tricks her med henblik på at maksimere udbytte. Naturen får lov til uhindret at stå for jobbet. Indstillingen går igen i selve produktionen, hvor Arnot og Roberts ofte vælger at presse klaserne hele og som regel kun anvender stål eller neutrale fade til modningen. Klaring eller filtrering hører også til sjældenhederne.

Arnot-Roberts’ stil har klart været med til at redefinere hvad Californisk vin kan. De er uden tvivl blandt de mest progressive californiske wine makers og roserne fra verdens førende vinanmeldere daler i en lind strøm ned over dem. Selv virker de meget uberørte af al anerkendelse. De vil bare lave vin, som de synes den skal være og opdage nye druer og sammensætninger. Cool med cool på, hvis du spørger os.

De producerer samlet rundt 2.000 kasser om året fordelt på ganske mange vine. Vi har været så heldige at få fingre i et ret bredt udvalg, så både du og vi kan få stillet vores nysgerrighed og udvidet vores horisont. Med andre ord har vi både deres Pinot Noir, Syrah, Cabernet Sauvignon, Chardonnay og de mere kuriøse.

Rigtig god fornøjelse!