Armand Rousseau Chambertin Grand Cru 2010

59.995,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Subregion Producent Årgang Distrikt Volume
Frankrig Rød Bourgogne Cote de Nuits Armand Rousseau 2010 Gevrey-Chambertin 75CL
98+ Vinous
95-97 Robert Parker

Robert Parker
The 2010 Chambertin is exceptional for its polish and sheer elegance. Nothing in particular stands out, instead the Chambertin impresses for its fabulous overall sense of harmony. The integration of fruit, tannin and oak is beyond impeccable. Silky tannins wrap around a finish laced with dark red berries, licorice and sweet spices. Anticipated maturity: 2025-2050. My visit with Eric Rousseau was one of the highlights of my fall trip. The 2010s are fabulous from top to bottom. Rousseau started picking on September 22. The fruit saw about four days of cold soak followed by a cuvaison that lasted anywhere from 15 to 21 days, depending on the wine. I was equally thrilled with the 2009s I tasted from bottle. I will have more on those wines in our April issue.

Vinous
Medium red, a bit less saturated than the Clos de Beze. Pungent aromas of wild red berries, smoke, earth, iron and wild herbs. Almost shockingly silky in the mouth, but with crushed-stone minerality lending force to the blackberry, licorice and earth flavors. Incredibly sappy but edge-free wine with an explosive, endless finish that titillates the salivary glands. Longer than the Clos de Beze but that wine is a bit sweeter today, with darker, more exotic flavors. This Chambertin is not yet showing its flesh but if it puts on weight with extended bottle aging, which I expect it to do, it may eventually merit a perfect score. A monument of the vintage.

Beskrivelse af producenten
I den smukke vinkommune Gevrey-Chambertin i Bourgogne-regionen, ligger dette pragtfulde ikonhus. Armand Rousseau blev grundlagt i starten af 1900-tallet af manden med samme navn, og siden da har domænet været på en rejse mod toppen. Ofte omtales huset endda som kongen af Gevrey-Chambertin – en fornem titel da, Gevrey Chambertin er en af de mest prestigefulde vinkommuner i Bourgogne.

Siden grundlæggelsen i begyndelsen af 1900-tallet, hvor Armand Rousseau som kun 18-årig etablerede vinhuset, er det blevet videreført gennem fire generationer af Rousseau-familien. I dag er det Eric Rousseau og hans datter Cyrielle, som står i fronten.  

Vinhuset er et af de bedste i hele Bourgogne, og her produceres der unikke vine, som er eftertragtede verden over. Dels kan denne efterspørgsel tilskrives den formidable kvalitet af vinene, men husets historie og vinmarker spiller også en rolle. Rousseau byder på vin, der er karakteriseret ved dens lyse farve, den fine og afbalancerede struktur, samt den ekstraordinære elegance. Nogle gange kan vinene fremstå lette i deres ungdom, men de tager næsten altid vægt på når de ældes.

Vinhuset producerer 11 vine, hvoraf 7 af disse er af Grand Cru-klassifikation. Domænets absolutte topvine er Chambertin og Chambertin-Clos de Bèze. Disse er også yderst eftertragtede, og den begrænsede årlige produktion lyder på under 10.000 flasker af Chambertin og helt ned til 6.000 flasker af Chambertin-Clos de Bèze.

Rousseau familien dyrker vin med stor kærlighed og passion. De har et ritual, hvor den ældre generation lærer den nye generation, hvordan vinen på bedste vis dyrkes. Med hvert nyt generationsskifte tilføres fornyet energi og kærlighed til vinen og dens terroir.

Det historiske domæne består af 15 hektar vinmarker, hvoraf otte er Grand Cru klassificeret. Vinstokkenes alder har et gennemsnit på 40-45 år, og landbruget dyrkes traditionelt. Her pløjes vinmarkerne og brugen af sprøjter er minimal. Fermenteringen af vinen foregår i åbne kar i rustfrit stål. Her holdes temperaturen under 31 grader. Frugten presses derefter forsigtigt, og overføres til tønder, hvor vinene modnes i 18 måneder. Rousseau frigiver sine vine præcis to år efter årgangen.

 Det er ikke nogen hemmelighed at Armand Rousseau er en særklasse for sig, og vinen er derfor blevet et samlerobjekt verden over. I 2020 tildelte den britiske vinbørs Liv-ex Armand Rousseau 1. pladsen over 2019’s power brands. Liv-ex Power 100 kårer årets største vinbrands. Deres rangering bliver lavet på baggrund af fire kriterier: år-til-år prisudvikling, handelsaktivitet hos Liv-ex (målt på værdi og volumen), antallet af vine og årgange, samt den gennemsnitlige flaskepris hos den enkelte producent.