Armand Rousseau Chambertin Grand Cru 1999
VinousPoured blind, the 1999 Chambertin Grand Cru from Rousseau delivers... and then some. It has...
Vinous
Poured blind, the 1999 Chambertin Grand Cru from Rousseau delivers... and then some. It has a beguiling, transparent bouquet that actually drew me away from guessing the normally more opulent and (at times) opaque Côte de Nuits reds of this powerful vintage, offering vivid and pixelated red fruit tinged with freshly rolled tobacco and a judicious touch of iron filings. The palate is very fine-boned with pitch-perfect acidity, vivacious red fruit and a hint of white pepper intermixed with Earl Grey. It fans out gloriously toward the persistent finish. Stunning. Tasted at Arbor restaurant in Hong Kong.
Beskrivelse af producenten
I den smukke vinkommune Gevrey-Chambertin i Bourgogne-regionen, ligger dette pragtfulde ikonhus. Armand Rousseau blev grundlagt i starten af 1900-tallet af manden med samme navn, og siden da har domænet været på en rejse mod toppen. Ofte omtales huset endda som kongen af Gevrey-Chambertin – en fornem titel da, Gevrey Chambertin er en af de mest prestigefulde vinkommuner i Bourgogne.
Siden grundlæggelsen i begyndelsen af 1900-tallet, hvor Armand Rousseau som kun 18-årig etablerede vinhuset, er det blevet videreført gennem fire generationer af Rousseau-familien. I dag er det Eric Rousseau og hans datter Cyrielle, som står i fronten.
Vinhuset er et af de bedste i hele Bourgogne, og her produceres der unikke vine, som er eftertragtede verden over. Dels kan denne efterspørgsel tilskrives den formidable kvalitet af vinene, men husets historie og vinmarker spiller også en rolle. Rousseau byder på vin, der er karakteriseret ved dens lyse farve, den fine og afbalancerede struktur, samt den ekstraordinære elegance. Nogle gange kan vinene fremstå lette i deres ungdom, men de tager næsten altid vægt på når de ældes.
Vinhuset producerer 11 vine, hvoraf 7 af disse er af Grand Cru-klassifikation. Domænets absolutte topvine er Chambertin og Chambertin-Clos de Bèze. Disse er også yderst eftertragtede, og den begrænsede årlige produktion lyder på under 10.000 flasker af Chambertin og helt ned til 6.000 flasker af Chambertin-Clos de Bèze.
Rousseau familien dyrker vin med stor kærlighed og passion. De har et ritual, hvor den ældre generation lærer den nye generation, hvordan vinen på bedste vis dyrkes. Med hvert nyt generationsskifte tilføres fornyet energi og kærlighed til vinen og dens terroir.
Det historiske domæne består af 15 hektar vinmarker, hvoraf otte er Grand Cru klassificeret. Vinstokkenes alder har et gennemsnit på 40-45 år, og landbruget dyrkes traditionelt. Her pløjes vinmarkerne og brugen af sprøjter er minimal. Fermenteringen af vinen foregår i åbne kar i rustfrit stål. Her holdes temperaturen under 31 grader. Frugten presses derefter forsigtigt, og overføres til tønder, hvor vinene modnes i 18 måneder. Rousseau frigiver sine vine præcis to år efter årgangen.
Det er ikke nogen hemmelighed at Armand Rousseau er en særklasse for sig, og vinen er derfor blevet et samlerobjekt verden over. I 2020 tildelte den britiske vinbørs Liv-ex Armand Rousseau 1. pladsen over 2019’s power brands. Liv-ex Power 100 kårer årets største vinbrands. Deres rangering bliver lavet på baggrund af fire kriterier: år-til-år prisudvikling, handelsaktivitet hos Liv-ex (målt på værdi og volumen), antallet af vine og årgange, samt den gennemsnitlige flaskepris hos den enkelte producent.
Volume | 75CL |
---|---|
Land | Frankrig |
Region | Bourgogne |
Sub Region | Cote de Nuits |
Producent | Armand Rousseau |
Distrikt | Gevrey-Chambertin |
Årgang | 1999 |
Druer | Pinot Noir |
Kategori | Rød |
Vinous | 98 |
---|---|
Doctorwine | 99 |